Petro Porošenko
EPA/MYKHAILO MARKIV
Petro Porošenko

EPA/MYKHAILO MARKIV

Petro Porošenko, Foto: EPA/MYKHAILO MARKIV

Incident u oblasti Kerčkog moreuza, kada su ukrajinski brodovi pokušali da ilegalno uplove u Azovsko more, predstavljao je promišljenu provokaciju kijevskih vlasti, izjavio je za Sputnjik državni sekretar zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin.

- Očigledno je da je ovo provokacija - njeno vreme i mesto i njena forma bili su unapred osmišljeni - istakao je Karasin.

Cilj provokacije Kijeva bio je da "uzdrma" Ukrajinu objavljivanjem ratnog stanja, mobilisanjem antiruskog raspoloženja Zapada i pooštravanjem antiruskih sankcija, naglasio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

- U tom svetlu Porošenku je očigledno lakše da razvija svoju predizbornu kampanju - zaključio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je danas da izražava svoj čvrst protest Ruskoj Federaciji povodom oružanog napada i zarobljenja ukrajinskih vojnih brodova, kao i povodom povređenja i zarobljenja članova njihove posade. Pokušavajući da ojačaju pomoć NATO i zapadnih saveznika, Ukrajina koja je započela novu krizu, svu krivicu pokušava da svali na vlasti u Kramlju. 

Ukrajina

Alo!/Privatna arhiva

Ukrajina, Foto: Alo!/Privatna arhiva

- Napad na ukrajinske brodove koji su vršili morski prelaz sa luke Odesa u luku Mariupolj uz pridržavanje svih važećih međunarodnih i bilateralnih ugovora i pravila navigacije, predstavlja još jedan akt oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, kako je to opredeljeno i u članu 2 Ustava UN ili u propisima Rezolucije Generalne skupštine UN 29/3314 od 14. decembra 1974. godine o opredeljenju agresije. Rusija je faktički proširila svoju ratnu delatnost protiv Ukrajine na more.

Sva odgovornost za dalju eskalaciju situacije u Azovskom i Crnom moru kao i kršenje procesu mirnog regulisanja rusko-ukrajinskog oružanog konflikta potpuno leži na režimu Kremlja.

Vladimir Putin, mjegov čovek trebao da kupi nekretnine

AP,Sergei Karpukhin

Vladimir Putin , Foto: AP,Sergei Karpukhin

U incidentu su lakše povređena tri ukrajinska vojnika. Njima je ukazana medicinska pomoć i oni su van životne opasnosti.

Rusija je pokrenula krivični postupak zbog povrede državne granice i zatražila hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN o stanju u Azovskom moru.