Ukrajina
Tanjug/AP 26.11.
Ukrajina

Alo!/Privatna arhiva

Ukrajina, Foto: Alo!/Privatna arhiva

22:10 - POROŠENKO: RATNO STANjE U POGRANIČNIM REGIONIMA

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je danas poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem. Porošenko je precizirao da će ratno stanje biti primenjeno na samo 10 od ukupno 27 regiona Ukrajine, prenosi AP.

To je rekao uoči glasanja u parlamentu, gde su poslanici velikom većinom, posle petočasovne debate, podržali njegov predlog o uvođenju 30-dnevnog ratnog stanja.

Ratno stanje važi za deset regiona koje je Porošenko identifikovao kao potencijalno najpodložnije eventualnom ruskom napadu. Ukrinform prenosi da će ratno stanje stupiti na snagu 28. novembra u 09:00 sati po lokalnom vremenu.

Ratno stanje će obuhvatiti delimičnu mobilizaciju i jačanje vazdušne odbrane zemlje, navodi AP. Mere o kojima je glasao parlament uključuju i nejasno formulisane korake kao što su "jačanje" antiterorističkih mera i "informaciona bezbednosti", zaključuje američka agencija.

21:30 - TRAMP: NE SVIĐA MI SE OVO ŠTO SE DOGAĐA IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da mu se ne dopadaju trenutne tenzije između Rusije i Ukrajine, dan nakon što je ruska pogranična straža zaplenila ukrajinske vojne brodove u blizini Krima.

- Nikako nam se ne dopada ovo što se događa. I nadamo se da će to biti rešeno - rekao je Tramp novinarima, prenosi Rojters.

Predsednik SAD je poručio da sa evropskim liderima radi na rešavanju te situacije.

Rusija je danas ignorisala pozive Zapada da oslobodi tri ukrajinska broda i njihovu posadu, na koje je pucala i koje je zaplenila nadomak Krima u nedelju, a Kijev optužila da kuje zaveru sa svojim zapadnim saveznicima kako bi izazvao sukob, navodi britanska agencija.

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel

Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

 

21:00 - UKRAJINSKA VLADA IZGLASALA UVOĐENJE RATNOG STANJA

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onim koji se graniče sa Rusijom.

Kako prenose mediji, ovu odluku podržalo je 276 poslanika.

Do glasanja predsednik Ukrajine Petro Porošenko obratio se naciji rekavši da postoji opasnost od kopnene operacije protiv Ukrajine.

- U mojim rukama je dokument naše obaveštajne službe u kojima se detaljno opisuju snage protivnika koji se nalaze na nekoliko desetina kilometara od naše granice i spremni su u bilo kom trenutku da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine - rekao je.

Mediji prenose da je nakon glasanja o uvođenju ratnog stanja Vrhovna rada usvojila odluku i da predsednički izbori u Ukrajini budu održani 31. marta 2019. godine.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

 

20:15 - FSB IZNOSI DETALJE: ZAŠTO JE ISPALJEN HITAV UPOZORENJA?

Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da je ruski brod „Izumrud“ ispalio hitac upozorenja prema ukrajinskim brodovima tek nakon što su oni ignorisali zahteve ruske strane da se zaustave i nastavili da izvode manevre.

Kako se navodi, paljba sa ruskoG broda je izvedena sa razdaljine na kojoj se moglo videti da je u pitanju hitac upozorenja.

FSB ističe i da su tu provokaciju koordinisali pripadnici ukrajinske bezbednosne službe, koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, a njihov ulazak u teritorijalne vode Ruske Federacije je rezultat direktne naredbe kijevskih vlasti.

FSB je takođe saopštio i celokupnu hronologiju jučerašnjih događaja u Kerčkom moreuzu.

(subota) 21.30 Pogranična služba obavestila je ukrajinske brodove šta će se dogoditi u slučaju da preseku granicu Ruske Federacije. Ukrajinska strana, međutim, nije ispunila zahteve Ruske Federacije da preda zahtev za prolaz kroz Kerčki moreuz.

(subota) 22.23 Pogranična služba obavestila je ukrajinske brodove da su teritorijalne vode Ruske Federacije, na prilazu Kerčkom moreuzu sa strane Crnog mora, zatvorene za prolaz.

(nedelja) 03.45 Ukrajinski brodovi „Nikopolj“ i „Berdjansk“ ušli su u vode gde su se nalazili brodovi „Gorlovka“ i „Jani Kapu“.

(nedelja) 08.35 Ukrajinski su oslobodili nosače brodskih pušaka i podigli cevi na ugao od 45 stepeni, okretavši ih u pravcu ruskih brodova. FSB je, međutim, upozorio ukrajinske brodove da će pretnju upotrebe oružja tumačiti kao kršenje međunarodnog prava.

(nedelja) 10.35 Ukraijnski brodovi obavestili su svoj štab da su pritisnuti od strane ruskih brodova.

(nedelja) Od 10.35 do 18.30 Ukrajinski brodovi su bili blokirani južno od Kerčenskog moreuza.

(nedelja) 18.30 Ukrajinski brodovi su pokušali da probiju blokadu ruske pogranične službe. Ruska strana upozorila je ukrajinske brodove o paljbi upozorenja u slučaju da izignorišu naredbu da se zaustave.

(nedelja) 20.45 Nakon što je taj zahtev izignorisan, ruski brod je doneo odluku da ispali hitac upozorenja u pravcu ukrajinskih brodova. Hitac je ispaljen sa razdaljine, tako da je moglo da se uoči da je u pitanju paljba upozorenja.

Ukrajina

Printscreen

Ukrajina, Foto: Printscreen

 

20:10 - LUKAŠEVIČ: RUSIJA NE PLANIRA NOVU BAZU U AZOVSKOM MORU

Rusija nema u planu novu pomorsku bazu u Azovskom moru, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Snage i oružje koji su tamo (u Azovskom moru) raspoređeni, adekvatni su zadatku obezbeđivanja zaštite krimskog mosta", rekao je Lukaševič na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS-a, prenosi Tass.

Po pravilu, naveo je, potrebno je ne više od tri sata da se prekontrolišu ukrajinski brodovi koji prolaze kroz Kerčki prolaz.

"Takve provere su zakonsko pravo ruske pogranične straže, u cilju osiguravanja bezbednosti u ruskim teritorijalnim vodama usred pretnji koje dolaze od ukrajinskih radikala koji su obećali da će razneti krimski most", istakao je ruski diplomata.

19:53 - RUSI ISPITALI PRITVORENE UKRAJINSKE MORNARE

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

FSB je objavio snimak saslušanja, prenela je agencija Tas s.

Rusija je u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda sa posadama u Kerčkom moreuzu.

Ukrajina negira da su njeni brodovi uradili bilo šta pogrešno i optužila je Moskvu za vojnu agresiju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin rekao je ranije danas da ukrajinske mornare koje je zarobila Rusija treba tretirati kao "ratne zarobljenike".

19:25 - POLjANSKI OPTUŽIO UKRAJINU ZA INCIDENT

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Dmitrij Poljanski optužio je Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

- Kako on može da održi vlast u tim okolnostima? Veoma je jasno - organizovana provokacija i još jednom optuživanje Rusije za sve, pumpanje sopstvenih ocena i isticanje sebe kao spasioca nacije - rekao je Poljanski na vanrednoj sednici SB UN, prenosi Rojters.

On je dodao i da Rusija nikada prva nije "ispalila hitac", ali da zna kako da se zaštiti.

Rozmeri Di Karlo zadoužena u UN za političke poslove rekla je na sednici da UN ne mogu same da potvrde šta se tačno desilo, ali da to preti da pogorša situaciju u i oko Ukrajine.

- Najoštrije tražimo od Rusije i Ukrajine da se uzdrže od bilo kakvih akcija ili retorike - rekla je ona i dodala da je neophodno sprečiti eskalaciju sukoba sa ozbiljnim posledicama.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

 

19:16 - RUSIJA UPOZORAVA: ŽESTOKO ĆEMO REAGOVATI NA NASRTANJE NA NAŠ SUVERENITET

Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

- Moskva će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na suverenitet i bezbednost Ruske Federacije. Upozoravamo, ovo što Kijev radi u saradnji sa SAD i EU, kada je reč o provociranju konflikta sa Rusijom, sa sobom nosi ozbiljne posledice - naglasio je.

Pored toga, ukazao je on, ovaj incident iniciran je i sa ciljem da se veštački pogoršaju odnosi Ukrajine i Rusije kako bi se stekli uslovi za uvođenje novih sankcija Moskvi.

Lukaševič je takođe upozorio i da uvođenje ratnog stanja u Ukrajini, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, ugrožava bezbednost u Donbasu.

Istovremeno, on je zatražio od Kijeva da osigura imunitet ruske diplomatske misije u Ukrajini, budući da se trenutno ispred diplomatskih predstavništava širom zemlje održavaju protesti u kojima aktivisti pale gume, bacaju dimne bombe.

- Zahtevamo od ukrajinske vlasti da osiguraju imunitet diplomata i zaposlenih u konzulatima i ambasadama u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i da privedu pravdi odgovorne za napade - zaključio je on.

Parada Moskva

EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/Maxim Shipenkov

 

19:12 - VAŠINGTON OSUDIO ILEGALNU AKCIJU RUSIJE U ZAPLENI UKRAJINSKIH BRODOVA

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je danas "ilegalnu" akciju Rusije posle zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim.

"Kao što je više puta rekao predsednik moje zemlje, SAD su za normalne odnose s Rusijom. Međutim ilegalne akcije kao što je ova to čine nemogućim", rekla je Hejli i pozvala Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i njihovu posadu.

18:29 - STOLTENBERG TRAŽIO OD RUSIJE DA OSLOBODI BRODOVE I MORNARE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske brodove i mornare, navodeći da potez Moskve nema nikakvo opravdanje.

"Ono što smo juče videli je veoma opasno. Sve saveznice iskazale su punu podršku za ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, održanoj nakon hitnog sastanka vojne alijanse zakazanog na zahtev Ukrajine, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ne postoji opravdanje za primenu vojne sile protiv ukrajinskih brodova i posade zbog čega je od Rusije zatražano da ih hitno oslobodi.

17:52 - SB UN BLOKIRAO PREDLOG RUSIJE

Savet bezbednosti UN blokirao je predlog Rusije da večeras razmatra incident u Kerčkom moreuzu.

Naime, protiv ubacivanja ovog pitanja u dnevni red glasalo je sedam članica, četiri su bile uzdržane, izjavio je predstavnik Kine, koji ujedno i predsedava Savetom bezbednosti ovog meseca.

Prethodno je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Savetu bezbednosti UN Dmitrij Poljanski izjavio da je Rusija zatražila hitnu sednicu na kojoj će biti razmatrano pitanje „Podrška međunarodnom miru i bezbednosti“.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

 17:15 - POROŠENKO SMANjUJE RATNO STANjE NA 30 DANA

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko saopštio je da će Vrhovnoj radi (parlamentu) predložiti da najavljeno ratno stanje u zemlji traje 30 dana umesto prethodno predviđenih 60 dana, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.

Kako se navodi, Porošenko je tu odluku doneo posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i s ciljem da se planirani predsedničkih izbora u Ukrajini nesmetano održe u određenom roku.

Drugi cilj je sprečavanje spekulacija da se ratno stanje uvodi samo da bi se odložili izbori.

Predlog ukaza predsednika Ukrajine treba da na vanrednoj sednici usvoji Vrhovne rada, saopštila je ambasada.

Porošenko je ranije danas potpisao ukaz o proglašenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara, ali su se tome suprotstavile opozicione partije, kao i trojica njegovih prethodnika na funkciji šefa države.

Agencije javljaju da bi ratno stanje trebalo da stupi na snagu na čitavoj teritoriji Ukrajine 28. novembra u 9.00 po lokalnom vremenu.

Petro Porošenko

EPA/MYKHAILO MARKIV

Petro Porošenko, Foto: EPA/MYKHAILO MARKIV

17:13 - BRITANIJA OPTUŽILA RUSIJU ZA "AKT AGRESIJE"

Velika Britanija optužila je Rusiju za "akt agresije" zbog incidenta u ome su zaplena tri ukrajinska broda sa posadama u Kerčkom moreuzu.

Taj incident je "dodatni dokaz o destabilizujućem ponašanju Rusije u regionu i kontinuiranom kršenju ukrajinskog teritorijalnog integriteta", rekao je portparol britanske premijerke, Džejms Slek, prenela je agencija AP.

On je dodao da "Rusiji ne sme biti dozvoljeno da upotrebi silu da bi izvršila jači pritisak na Ukrajinu".

Britanija je, takođe, pozvala obe strane da pokažu uzdržanost.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

 17:01 - ODLOŽENA SEDNICA NA KOJOJ SE ODLUČIVALO O RATNOM STANjU

Ukrajinska Vrhovna rada odložila je sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja koji je potpisao predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Kako prenosi TASS, članovi nekoliko opozicionih stranaka su po početku sednice blokirali podijum u parlamentu i zahtevali detaljnu diskusiju o trenutnoj situaciji, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu.

Opozicija smatra da je Porošenko doneo svoju odluku bez saglasnosti lidera parlamentarnih grupa, čime se krši procedura donošenja odluka.

15:49 - MERKEL POROŠENKU: UČINIĆEMO SVE DA SE RAZREŠI KRIZA

Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza između Ukrajine i Rusije.

- Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog eskalacije ruske agresije korišćenjem oružja i navela da će učiniti sve da dođe do smanjivanja tenzija - navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, a prenosi Rojters.

Angela Merkel

EPA/Sascha Steinbach

Angela Merkel, Foto: EPA/Sascha Steinbach

14:56 - GENERALŠTAB SPREMA VAZDUŠNU ODBRANU I MOBILIZACIJU

Generalštab Ukrajine dobio je u ponedeljak naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove, kao i da se spremi za delimičnu mobilizaciju, navodi se u ukazu o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine koji je potpisao predsednik Petro Porošenko.

- Bezbednosna služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti", navodi se u ukazu - prenosi TASS.

Granična služba Ukrajine dobila je instrukcije da pojača bezbednost na granici s Krimom.

Agencija TASS navodi da je jedan deo ukaza koji je Porošenko potpisao i dalje poverljiv.

14:30 - POROŠENKO POTPISAO DEKRET O VANREDNOM STANJU

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je danas ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsednika.

- Aktivirati odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu od 26. novembra 2018. o vanrednim merama za obezbeđivanje državnog suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja u Ukrajini - navodi se u dokumentu, prenosi Tass.

Ovaj ukaz treba da potvrde i poslanici Vrhovne Rade.

Ukrajina

Tanjug/AP 26.11.

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP 26.11.

 

14:26 - U Rusiji 24 ukrajinska mornara

U Rusiji se trenutno nalaze 24 mornara sa tri ukrajinska broda zaplenjena u Kerčkom moreuzu, saopštila je danas ombudsman Ruske Federacije Tatjana Moskalkova.

Prema njenim rečima, trojica mornara koji su ranjeni u incidentu oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi, prenosi Rojters.

14:20 - Ukrajina sprema vazdušnu odbranu

Generalštab Ukrajine dobio je danas naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove, kao i da se spremi za delimičnu mobilizaciju, navodi se u ukazu o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine koji je potpisao predsednik Petro Porošenko.

- Bezbednosna služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti - navodi se u ukazu, prenosi TASS.

14:19 - Napadnut konzulat Rusije

Mitingu u Harkovu ispred zgrade Generalnog konzulata Rusije prisustvovalo je oko 50 osoba, prenosi agencija UNIAN.

Učesnici mitinga palili su baklje koje su bacali na zgradu diplomatskog predstavništva, zbog čega se zapalila jelka u dvorištu Konzulata. Demonstranti su zapalili i zastavu Rusije.

14:12 - Ukrajina uvela ratno stanje

Predsednik Ukrajine potpisao je zakon kojim se u državu uvodi ratno stanje, prenosi RT. Očekuje se da će mera biti na snazi 60 dana, a ranije ju je usvojio Savet bezbednosti Ukrajine.

13:52 - Evropa kidiše na Rusiju

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je osudio rusku zaplenu brodova ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, prenosi Rojters.

- Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju da vrate ukrajinske mornare, plovila i uzdrže se od daljih provokacija - rekao je Tusk nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenko. Tusk je dodao da će "Evropa ostati ujedinjena u podršci Ukrajini".

13:18 - Putin uživo prati situaciju

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je informacije o dešavnjima u Kerčkom moreuzu u realnom vremenu, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin Kemerovo

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

- To je bila ozbiljna provokacija i naravno, kompletne informacije o incidentu saopštene su Putinu kako juče tako i danas - rekao je Peskov.

On se uzdržao od iznošenja pretpostavki da li će ruski i američki lider da se bave ovim incidentom kada se sastanu na smaitu G20.

12:52 - Američki izviđački avion iznad Crnog mora

Radio-elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva "boing RC-135V" poleteo je iz vazduhoplovne baze "Suda bej" u Grčkoj i krenuo u pravcu Crnog mora, preneo je "Ukrajinski vojni portal". U izveštaju se navodi da se u 7.30 časova po srednjoevropskom vremenu avion nalazio u vazdušnom prostoru iznad Bugarske i kretao se ka obali Krima.

12:50 - U toku ispitivanje ukrajinskih vojnika

Ruski istražioci trenutno ispituju članove posade tri ukrajinska broda, rekla je danas novinarima ruski ombudsman Tatjana Moskalkova.

- Istraga je u toku, istražioci ispituju privedene - rekla je ona.

Zarobljeni Ukrajinac

screenshoot/Facebook

Jedan od zarobljenih Ukrajinaca, Foto: screenshoot/Facebook

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa incidentom pokrenuta i krivična istraga.

12:48 - Objavljena imena povređenih mornara

Ukrajinska vojska objavila je imena ukrajinskih vojnika koji su povređeni u jučerašnjem incidentu. Reč je o Vasilu Soroki (27) iz Novoukrainka, Andri Artemenku (24) iz Odese i 18-godišnjem Andri Eder takođe iz Odese.

Ruska vojska objavila je da su ukrajinski vojnici lakše povređeni i da im je pružena lekarska pomoć.

12:42 - Brisel se mobiliše - hitan sastanak NATO

NATO

Associated Press

NATO, Foto: AP

12:40 - Sastanak Normandijske četvorke

Normandijska četvorka (Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska) održaće danas ranije zakazan sastanak o situaciji o Ukrajini, a na dnevnom redu će se naći i jučerašnji incident u Kerčkom moreuzu, kada je ruska mornarica zaplenila tri ukrajinska broda.

- Danas, igrom slučaja, a planirano je već dugo vremena, Normandijska četvorka će se sastati ovde u Berlinu kako bi razgovarali o Ukrajini i (mirovnom) Sporazumu iz Minska - rekao je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

12:38 - Lavorv: Provokaciju naložila vlast u Ukrajini

Provokacija u Kerčkom moreuzu od 25. novembra očigledno je izvedena pod direktnom naredbom ukrajinskih vlasti, izjavio je danas ministar spojnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov

Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da je ukrajinska strana, "kada je planirala ovu provokaciju, sigurno proračunala dodatne koristi koje je želela da izvuče iz ove situacije, očekujući da je SAD i Evropa slepo podrže, kao i uvek".

11:29 - Drama ispred ruskog konzulata u Harkovu

Ispred ruskog konzulata u Harkovu, grupa demonstranata upalila je baklje, a kako se može videti na fotografijama i snimcima sa lica mesta, u dvorištu konzulata došlo je do manjeg požara.

11:08 - Porošenko traži vraćanje brodova

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko tražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske vojnike i vrati tri zaplenjena broda.

Azovsko more

Promo/FSB

Azovsko more, Foto: Promo/FSB

10:53 - Ukrajinski otpravnik poslova pozvan u ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije "u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru", izjavila je portparol ovog ministarstva Marija Zaharova.

10:31 - Berlin poziva na smirivanje situacije

Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu da smire tenzije nakon incidenta u Crnom moru. Rot je rekao radiju "Dojčlandfunk" da je ovo pitanje "veoma ozbiljno" i da je "eskalacija u odnosima Rusije i Ukrajine poslednja stvar koja nam je potrebna".

Kako je dodao, on ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama o incidentu, "ali da je jasno da Rusija, u skladu sa međunarodnim pravom, mora da osigurna neometan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru".

10:05 - Zapaljen ruski diplomatski automobil u Kijevu

Nedaleko od Ambasade Rusije u Kijevu, ispred koje su sinoć paljene baklje i dimne bombe, izgoreo je automobil sa ruskim diplomatskim tablicama, saopštio je portal Ukrajinska pravda.

Portal je objavio registarski broj automobila - DP 001 019. Te oznake registarskih tablica pripadaju automobilima ruske diplomatske misije i ruskim konzularnim predstavništvima i diplomatama.

Azovsko more

Promo/FSB

Incident u Azovskom moru, Foto: Promo/FSB

09:53 - "SMRVITE IH" Objavljen snimak incidenta na moru

09:47 - Ukrajinska vojska na nivou najviše borbene gotovosti

Iako je stanje na terenu trenurtno mirno, ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene gotovosti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine. Pored toga, u stanje najviše borbene gotovosti podignuta je i Služba bezbednosti Ukrajine.

09:45 - "Plovidba kroz Kerč odvija se normalno"

Plovidba kroz moreuz Kerč odvija se normalno, izjavio je danas generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov.

- Plovidba kroz kanal Kerč je ponovo uspostavljena...radi uobičajeno - kazao je Volkov, prenosi TASS.

PROČITAJTE JOŠ:

09:43 - "Smrt Rusiji": Napad na amabasadu Rusije u Kijevu

Jučerašnji događaji u Azovskom moru podigli su tenzije i u Kijevu. Grupa demonstranata okupila se sinoć ispred ambasade Rusije u Kijevu, gde su tražili da se proglasi ratno stanje sa Rusijom. Tokom protesta zapaljen je i automobil koji je u vlasništvu ambasade, a bilo je i povika: "Smrt Rusiji". Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

09:41 - Kerčki moreuz ponovo otvoren

Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima nakon jučerašnjih incidenata, javila je agencija RIA Novosti. Rojtersov svedok sa lica mesta javlja da se brodovi nalaze u luci Kerč i da na njima nema tragova oštećenja i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Ukrajina

Printscreen

Ukrajina, Foto: Printscreen

09:40- "Porošenku je očigledno lakše da razvija svoju predizbornu kampanju"

09:38 - NATO: Pratimo situaciju

NATO je sinoć saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava. To je na svom Tviteru napisala portparolka NATO-a Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

- Pozivamo Rusiju da omogući nesmetani pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom - napisala je ona.

09:37 - Sazvana sednica Saveta bezbdenosti UN

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli objavila je noćas da je danas za 11 časova prepodne po njujorškom vremenu sazvana hitna sednica Saveta bezbednosti UN, u vezi s eskalacijom situacije između Rusije i Ukrajine.

Prethodno, i Rusija je tražila održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN.

09:35 - Porošenko traži uvođenje ratnog stanja u Ukrajini

Petro Porošenko

EPA/MYKHAILO MARKIV

Petro Porošenko, Foto: EPA/MYKHAILO MARKIV

09:32 - Zaplenjenjeni ukrajinski brodovi, ranjena tri vojnika

Juče su brodovi ruske obalske stražee zaplenili tri vojna ukrajinska broda nedaleko od Krima u Azovskom moru, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz. Reč je o dva artiljerijska broda i tegljaču ("Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu") koji su potom odvučeni u luku Kerč na Krimu.

Rusija je upotrebila oružje kako bi zaustavila ukrajinske brodove, a u incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika. Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su-25.

09:30 - Dobro došli u "Alo!" blog uživo

I danas ćemo pratiti uživo dešavanja u Kerčkom moreuzu kod Krima. U jučerašnjem incidentu brodovi ruske obalske straže zaplenili su tri vojna ukrajinska broda, koji su pokušali da prođu kroz moreuz.

Komentari (9)

Pera Detlic

26.11.2018 10:28

Amerika i njeni sateliti tonu, svet dobija dva vojna i ekonomska rastuca dzina Rusiju i Kinu, male drzave otkazuju poslusnost imperijalistima, svet ulazi u novu fazu odnosa zato incident od strane prozapadnog rezima u Ukrajini. Zele se nametnuti jos vece sankcije Rusiji kako bi se Dzin zaustavio ali nema od toga nista, jos jedan bezuspesan trzaj mrtvaka Amerike i njenih privezaka.

firga

26.11.2018 11:32

to sto rade ukrajinci je samoubistvo.

aa

26.11.2018 11:32

Na Rusiju se ne krece zimi. Zalosno je sto ratuju dva slovenska naroda.

Moca

26.11.2018 13:37

Braćo Rusi,krenite i završite to jednom za sva vremena

bacuska

26.11.2018 14:43

hahaaa nadlecu rusiju mogu samo jednom

sara

26.11.2018 15:41

Sve ovo namerno rade Vašington i London, da bi Rusiju uvukli u rat. Ali čačkaju mečku, pa može skupo da ih košta. To isto i kod nas rade, nisu ni svesni da ima i jačih od njih.

domi1

26.11.2018 16:50

To je Crno more.....toliko...

Ja

26.11.2018 18:26

Pazi..americki avioni nadlecu Rusiju...pa to nema ni u crtanom filmu.

vesko

26.11.2018 18:34

kako americki avioni nadlecu Rusiju.? Objasnite to....