Viki
printscreen/facebook
Viki

printscreen/facebook

Viki, Foto: printscreen/facebook

 

Fotografija koju je snimio njen suprug, na kojoj je sa sinovima u bolničkoj sobi, dok prima dozu hemioterapije, slomila je srca mnogih. Viki su pronašli metastaze ne samo u dojci, već i u karlici, jetri i na plućima, a lekari su joj rekli da će živeti još samo nekoliko meseci.

Rak je otkrila nakon dugotrajnog kašlja koji je ujedno bio i jedini simptom. Sama je prietila da nešto nije u redu pošto kašalj ni uprkos terapiji antibioticima nije prestajao. Bilo joj je sve teže da diše i, na kraju su analize u bolnici otkrile nemilu bolest. Novi testovi pokazali su da se karcinom proširio i na druge organe i da je mala šansa da preživi, čak i uz hemioterapiju.

 

Sekundarni karcinom dojke koji se može javiti i godinama nakon lečenja prvog tumora, javiće se otprilike kod trećine pacijentica koji su već imali karcinom dojke, kroz deset godina. Često će biti - koban.

- Ništa me nije bolelo, normalno sam se brinula o deci i porodici - kazala je majka osmogodišnjeg Alfija i petogodišnjeg Erneja.

 

- Prvo su mi rekli su mi da imam sekundarni karcinom koji ćemo u najboljem slučaju moći da savladamo. Mogla bih da poživim još nekoliko godina, ako hemioterapija uspe ili par meseci ako ne uspe - dodaje ona. Sada je na sredini intenzivne hemioterapije.

Muž LI iskoristio je vreme između terapija i odvezao jporodicu u Diznilend u Pariz. Na jednoj stranici koju je stvorio porodični prijatelj prikupljeno je skoro 5000 funti u samo jednom danu kako bi porodica dobila priliku da ode, na možda poslednji zajednički odmor. Na putovanju se Vikino zdravlje pogoršalo pa su morali da ga prekinu kako bi se zbog problema sa srcem vratili u bolnicu u Englesku.

 

Sada Viki upozorava druge da ne ignorišu simptome jer bi oni mogli da budu znakovi ozbiljne bolesti - posebno ako su pre imali rak. Mesta u telu na koja se rak najčešće vraća su kosti, mozak, jetra, pluća i koža. Iako se se rak dojke obično može operisati ili izlečiti lekovima ili zračenjem kada se nekome prvi put postavi dijagnoza, sekundarni rak je neizlečiv, jer se već proširio po telu i nemoguće je pratiti svaki njegov deo. Lečenje se često oslanja na pokušaj ublažavanja simptoma, poboljšanje kvaliteta života pacijenta i njihovo održavanje u životu što duže.

- Molim vas budite uporni ako mislite da ste bolesni. Ni ja nisam očekivala ovakav razvoj, ali ako samo jedna osoba ovo uzme kao razlog za odlazak na testiranje, neka ode što pre - kaže Britanka.

 

Teško joj pada što njena deca pripremaju školske predstave, a ona mora da leži u bolnici. Upozorila je sve da bi trebalo da razmisle o uzimanju životnog osiguranja "bez obzira na to koliko ste mladi".

- Moja priča je tužna jer sam do pre par meseci bila dobro. Moj suprug je policajac i fantastično je to kako su mu drugi pružili podršku. Teško nam je svima jer je ovo došlo iznenada, traje tek dve nedelje. Moja kosa je još je na glavi, ali biće zanimljivo nakon par nedelja - kazala je Viki.