Severna Koreja, vojska
Shutterstock
Severna Koreja, vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zvaničnik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Tomas Ohea Kvintana pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno razmotri ukidanje sankcija Severnoj Koreji koje bi mogle pogoršati probleme zbog pandemije korona virusa, navodi se u nacrtu izveštaja objavljenom danas.

Veća primena sankcija počela je da "ozbiljno utiče na celokupnu ekonomiju zemlje", sa negativnim posledicama po ekonomska i socijalna prava ljudi, rekao je Kvintana, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

On je podsetio da je Severna Koreja ove godine uvela strogu graničnu kontrolu među oštrim merama protiv virusa, u trenutku kada je bila pod pritiskom zbog sankcija, kao i "sistemskih ekonomskih problema i neobično loših vremenskih uslova".

"U situaciji bez presedana u slučaju pandemije kovid-19, specijalni izvestilac veruje da je međunarodna odgovornost za preispitivanje režima sankcija hitnija nego ikad", navao je Kvintana u izveštaju koji treba da bude podnet sledeće nedelje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Severna Koreja, koja nije prijavila nijednu potvrđenu infekciju, nalazi se pod sankcijama Ujedinjenih nacija od 2006. godine zbog svojih nuklearnih i balističkih raketnih programa, uz sve oštrije mere uvedene poslednjih godina.