policija hong kong
shutterstock
policija hong kong

shutterstock

 Foto: shutterstock

Hongkonška carina zaplenila je više od 160 dijamanata u vrednosti od 6,5 miliona hongkonških dolara, odnosno oko 700.000 evra, iz kamiona na novom graničnom prelazu sa Šendženom, što je najveća takva zaplena u poslednje tri godine.

Vozač kamiona pokušao je da prošvercuje 162 dijamanta u plastičnoj kesi koju je sakrio u džepu pantalona kako bi izbegao stroga ograničenja uvoza i porez u kontinentalnom delu Kine koji iznosi između 10 i 20 odsto vrednosti dragog kamenja, prenosi SCMP.

Taj 33-godišnji vozač je uhapšen i suočava se s zatvorskom kaznom i do sedam godina i novčanom kaznom od dva miliona hongkonških dolara (oko 216. 000 evra).

Dijamanti su pronađeni tokom rutinske kontrole, a kontrola vozila na granici pojačana je zbog sličnih slučajeva krijumčarenja ranije ove godine.

Kako je navedeno, u oktobru su pronađeni neobrađeni dijamanti u vrednosti od milion hongkonških dolara (oko 108. 000) na kontrolnom punktu Lok Ma Čau.

U martu 2017. godine uhapšen je jedan krijumčar nakon što je policija kod njega pronašla 1.000 dijamanata sakrivenih u cipelama jer je primećeno da hoda na prstima.

Pročitajte još: