Ukrajina
Tanjug/AP
Ukrajina

Tanjug/AP

Ukrajina, Foto: Tanjug/AP

Interesantno je da je uhapšeni general Valerij Šajtanov dobio generalsko zvanje u vreme vladavine Petra Porošenka. Šajtanov je postao general u avgustu 2015. kao prvi zamenik načelnika Uprave za specijalne operacije. Nagrađen je ordenom Bogdana Hmeljnickog u avgustu 2015. Inače Šajtanov je završio za vreme SSSR-a Više vazdušno-desantno učilište u Rjazanju (u Rusiji).

Specijalna operacija otkrivanja špijunskog rada i hapšenja Valerija Šajtanova trajala je više od godinu dana. Šajtanov je kako tvrde u Kijevu pod pseudonimom ,,Bobilj,, bio u vezi sa pukovnikom Federalne službe bezbednosti Rusije Igorom Jegorovim.

Navodno da su oni pripremali atentat na čečenskog teroristu i kasnije ,,ukrajinskog patriotu,, Osmajeva. Pored toga u Kijevu se tvrdi da je Šajtanov prenosio informacije o akcijama koje planira ukrajinska vojska u Donbasu. Navodno da je Šajtanovu bila obećana nagrada od 200 hiljada dolara i ruski pasoš.

Nemački mediji pišu da su u praćenju Šajtanova koji se susretao sa ruskim pukovnikom u nemačkoj pomagale američka i nemačka obaveštajna služba. I poznati ukrajinski televizijski novinar Dmitrij Gordon kaže da je hapšenje Šajtanova zasluga američke i nemačke obaveštajne službe.

Oni koji ne veruju u tvrdnje da je Šajtanov ruski špijun, smatraju da je on žrtva obračuna na vrhu jer se čiste ljudi bivšeg rukovodioca Službe bezbednosti Ukrajine Vasilija Gricaka.

I bivši pres sekretar Ukrajinske službe bezbednosti Stanislav Rečinski misli da je Šajtanov nevin a da su mu “igru” za osvetu namestile ruske tajne službe.

O čemu se sve tu radi trebalo bi se saznati tek kad počne suđenje jer u sadašnjoj informativnoj zbrci sve strane iznose svoje “istine”.