Ruska ratna mornarica Ratna mornarica Rusije
Profimedia
Ruska ratna mornarica Ratna mornarica Rusije

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Grupu čine raketna krstarica „Normandija“, raketni razarači „Arli Berk“, „Balkelej“, „Forest Šerman“ i „Faragut“, a njima će se pridružiti razarači „Džejson Danam“ i Salivans“. Na brodovima će biti ukupno 6.500 vojnika.

Očekuje se da će za njima kasnije krenuti i nemačka vojna fregata „Hesen“.

Ciljevi i zadaci kampanje još nisu objavljeni, navodi portal.

Ranije su mediji objavili da se dva američka broda kreću ka obali Sirije — „Ju-Es-Es Donald Kuk“ i „Ju-Es-Es Porter“. Na njima se nalazi nekoliko desetina krstarećih raketa „tomahavk“.

Prema navodima lista „Hurijet“, brod „Ju-Es-Es Donald Kuk“ su na putu pratili ruski avioni. Pentagon je odbio da objavi lokaciju razarača.

Informacija o kretanju grupe nosača aviona pojavila se u svetlu izveštaja o upotrebi hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma. Zapadne zemlje optužile su za incident zvanični Damask.

Američke vlasti su najavile da proučavaju mogućnost „vojnog odgovora“ na akcije sirijskih vladinih snaga. Donald Tramp je u ponedeljak izjavio da će odlučiti o merama protiv vlasti Sirije u narednih 48 sati.

Moskva je negirala informacije o hlornoj bombi koju je navodno sirijska vojska bacila u Istočnoj Guti. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su klevete o upotrebi otrovnih supstanci od strane sirijske vojske u cilju da se zaštite teroristi i opravdaju eventualni napadi spolja.