Suđenje Brunu Deju
Tanjug/AP
Suđenje Brunu Deju

Tanjug/AP

Suđenje Brunu Deju, Foto: Tanjug/AP

* Počelo suđenje jednom od najvećih zločinaca zloglasnih nacističkih logora

* Bruno Dej osuđen je za više od 5.000 ubistava

* Ima 93 godine i čeka ga ozbiljna kazna ukoliko bude osuđen 

Pred sudom u Hamburgu danas je počelo suđenje Brunu Deju, koji je kao tinejdžer bio pripadnik zloglasnih nacističkih SS jedinica i čuvar u koncentracionom logoru Štuthof.


Dej (93), kome se sudi po 5.230 tačaka za saučesništvo u ubistvu, u sudnicu je ušao u invalidskim kolicima, u pratnji jedne od svojih kćerki, preneo je AP.

Suđenje Brunu Deju

Tanjug/AP

Suđenje Brunu Deju, Foto: Tanjug/AP

Optuženi je nosio kapu sa širokim obodom i držao crvenu fasciklu ispred lica da bi ga zaštitila od kamera, a pošto su ušli u sudnicu, on je skinuo kapu i otkrio uredno očešljanu sedu kosu i brkove.

Odgovorio je na osnovna pitanja predsedavajuće sudije Ane Meier-Gering, kao što su datum i mesto rođenja.

Pročitajte još:

Dok je tužilac Lars Manke detaljno objašnjavao kako su Jevreji ubijani u gasnim komorama u vreme nacista, streljani i izgladnjivani u sklopu "sistematskog ubijanja" u logoru u kojem je pre 75 godina bio čuvar, njegov izraz lica nije mnogo otkrivao, ali se činilo da pažljivo sluša.

Suđenje Brunu Deju

Tanjug/AP

Suđenje Brunu Deju, Foto: Tanjug/AP

Iako nema dokaza o Dejevoj direktnoj umešanosti u ubistva u Štuthofu, tužioci tvrde da je kao čuvar logora od avgusta 1944. do aprila 1945. pomagao u svim ubistvima koja su se u tom periodu dogodila kao "mali točak u mašineriji ubistava''''.

Optuženi nije bio strasni poštovalac nacističke ideologije, tvrde tužioci u optužnici, ali takođe, nema sumnje da nikada nije aktivno osporavao progone nacističkog režima. Dej, koji je bio pekar po struci, ne poriče da je bio čuvar u Štuthofu.

On je dao opširne izjave istražiteljima o svojoj službi, rekavši da je u 17. godini 1944. godine smatran nesposobnim za borbu u redovnoj vojsci i da je zato priveden u SS čuvarski odred i poslat u Štuthof, nedaleko od svog rodnog grada u blizini Dancinga, koji je danas poljski grad Gdanjsk.

Suđenje Brunu Deju

Tanjug/AP

Suđenje Brunu Deju, Foto: Tanjug/AP

Zbog toga što je imao 17 godina kada je služio u Štuthofu, njemu se sudi u sudu za maloletnike i čeka ga zatvorska kazna od šest meseci do 10 godina, ako bude osuđe, zbog toga što je bio saučesnik u 5.230 ubistava koja su se desila u tom logoru.

BONUS VIDEO: Napad na Marka Ilića i Andriju Jorgića