Dan zaljubljenih, veza, ljubav, par, romantika
Shutterstock
Dan zaljubljenih, veza, ljubav, par, romantika

Shutterstock

Dan zaljubljenih, Foto: Shutterstock

Organizovani kriminal vladao je ulicama Čikaga tokom 1920-ih godina i dva suparnička šefa mafije su se borila za prevlast nad gradskim podzemljem. Političari i poslanici bili su primorani na ćutanje, dok se mafija obračunavala u krvavim okršajima širom grada.

PROČITAJ JOŠ:

Krijumčarenje alkohola tokom prohibicije bio je unosan posao za organizovani kriminal i Bags Moran, vođa bande sa severne strane grada kontrolisao je većinu pivara u tom delu grada. Moranov monopol nije odgovarao njegovom suparniku Al Kaponeu.

Godine 1922, upravo 14. februara, sukob između irske i italijanske mafije dostigao je vrhunac i taj događaj će u istoriji ostati zapamćen kao "Masakr na dan svetog Valentina". Ove godine obeležava se 90 godina od tog događaja.

Al Kapone

Wikipedia

Al Kapone, Foto: Wikipedia

Tada je sedam je ljudi zverski ubijeno na severu Čikaga, u garaži iz koje je Irac prodavao alkohol. Ispaljeno je čak 70 hitaca iz dve puške "Tompson", a na kraju su lica dvojice članova Moranove bande do neprepoznatljivosti uništena hicima iz sačmarice.

Moran je izbegao smrt zato što je tog jutra malo kasnio. U pola 11 po lokalnom vremenu je tek izašao iz hotela, kada je primetio da se nešto čudno događa. Primetio je patrolu u blizini i odlučio je da se vrati i popije kafu u obližnjem kafiću. Ta odluka mu je spasila život.

Lice koje je otvorilo paljbu sistematski je pucao u žrtve mašući puškom s leva na desno. Zločin nije zabeležen dok komšija nije ušao u garažu i našao osakaćena tela u lokvama krvi. Svedoci su videli "dva policajca" kako napuštaju garažu, dok signaliziraju svojim saradnicima da uđu u "policijski automobil" i odvezu se niz ulicu. Sve je to bio deo plana.

PREPORUČUJEMO:

Kada su predstavnici vlasti stigli na mesto zločina pronašli su čudom živog Frenka Guzenberga, upucanog 14 puta. On je policiji rekao:

- Niko me nije upucao.

Preminuo je tri sata kasnije u obližnjoj bolnici, poštujući gangsterski etički kod i zavet ćutanja poznat kao "omerta". Njegove poslednje reči su bile:

- Nisam onaj koji otkucava.

Događaji od tog jutra definitivno su stavili tačku na mafijaški rat u Čikagu. Kapone je bio osumnjičen za organizaciju zločina, ali nikada nije osuđen, jer je imao čvrst alibi - u vreme napada nalazio se u svojoj vikendici u Majamiju. Moran je prekršio kodeks časti i požalio se policiji da "samo Kapone ubija na takav način", na šta je usledio odgovor Italijana:

- Jedini čovek koji ubija na takav način je sam Moran.

Zločin nikada nije dokazan, jer se odmah krenulo sa uništavanjem dokaza. Svedoci su pobijeni, automobil sa mesta okršaja uništen.

Ovaj masakr bio je to ujedno i početak kraja slavnog mafijaša. Uz vrlo efektivnu organizaciju, ogromnu zaradu i nemilosrdnost prema konkurenciji stigla je i vrlo loša reputacija u javnosti. Mediji su ga prozvali "nacionalnim neprijateljem broj jedan", a FBI je konačno počeo s istraživanjem njegovog "poslovanja".

Kapone je dvaput zamalo izbegao smrt, pošto se našao u zasedi na severnoj strani grada.

U martu 1929. godine uhvaćen je zbog nepoštovanja suda, a dva meseca kasnije i za nošenje oružja. Odslužio je devet meseci nakon čega je pušten zbog dobrog vladanja. Dve godine kasnije uhapšen je i osuđen za poreznu proneveru na 11 godina kazne. Većinu tog vremena proveo je u zloglasnom Alkatrazu. Na slobodu je pušten 1939. godine, a umro je u svom domu u Floridi 1947. godine.