Niger
Printscreen/Twitter/@giacomo_zan
Niger, Foto: Printscreen/Twitter/@giacomo_zan

U afričkoj državi Niger u blizini granice sa Malijem, islamistički ekstremisti izveli su napad na udaljeni vojni kamp. Prema poslednjim informacijama, jučerašnji napad bio je najveći napad na nigersku vojsku ikada zabeležen. 

Podsetimo, džihadističke skupine povezane s terorističkim organizacijama kao što su ISIL i Al-kaida sve češće napadaju zapadnoafričke Sahel regije uprkos angažmanu lokalnih vojski, ali i međunarodnih aktera (američka vojska je u Nigeru, a francuska u Maliju).

Na žestokom udaru ekstremističkog nasilja našla se i ranije vrlo mirna zemlja Burkina Faso. Sve veći prostor u navedenim zemljama postaje bez kontrole, a tamo teroristi brzo povećavaju broj svojih snaga.

Kontaktna baza u nigeru napadnuta je od strane nekoliko stotina terorista - glasnogovornik vojske poručio je kako je napad trajao 3 sata. Navodi kako su teroristi koristili i samoubice u vozilima.

Reč je o istom prostoru gde je zapadnoafrički ogranak ISIL-a u dva napada, u maju i junu, ubio najmanje 50 nigerskih vojnika.