Donald Tramp
Tanjug
Donald Tramp

Tanjug

Donald Tramp, Foto: Tanjug

Ovo je udar na američkog predsednika, kakve veze imaju silne pljačke sa traženjem pravde? Donald će iz svega izaći još jači“, smatra Darko Trifunović

Amerika i dalje gori! Nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd preminuo usled brutalnosti policajaca u Minesoti, pokrenuo se najveći talas nasilja u istoriji SAD, pa tako već sedam punih dana na ulicama 140 gradova traju okršaji policije i demonstranata, ali i pljačke, pa su tako hiljade radnji demolirane i opljačkane.

Dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, o tome kaže:


- Ovo je novi pokušaj udara na Trampa. Probali su sa kovidom-19, pa kad su videli da ne mogu tako da ga uzdrmaju, sada idu s nasilnim demonstracijama. Objasnite mi kakve veze ima pljačkanje prodavnica i marketa sa traženjem pravde? Ti koji stoje iza organizovanih pljački su u stvari kriminalci i pokušavaju da na taj način sruše Trampa, ali on će iz svega ovoga izaći još jači. Jedna je stvar mirno spontano okupljanje, a potpuno druga kada ovo traje već nedelju dana. Pravna država će pokazati svoju snagu, ima već više od 4.000 privedenih i cela Amerika osuđuje paljenje i pljačkanje - kaže Trifunović i dodaje:

- Kada je Bajdenov sin osumnjičen za kriminal u Ukrajini, oni su to iskoristili da dovedu u pitanje Trampovu poziciju. Vidite, ta takozvana duboka država nema šanse protiv Trampa zato što je on milijarder i da biste ga potkupili, treba vam mnogo para. S druge strane, imate, recimo, kongresmena Eliota Engela, koji je sada uspeo da izdejstvuje 70 miliona od Albanaca za lobiranje protiv Trampa - navodi Trifunović.

SAD, Donald Tramp

Tanjug/AP

SAD, Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Vojska upucala pljačkaša u Kentakiju


Rusija: Nemiri u SAD su njena unutrašnja stvar

„Nemiri koji i dalje traju u Sjedinjenim Američkim Državama su unutrašnja stvar te zemlje i Rusija se ne meša u te događaje, niti će to činiti“, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.
- Svakako, veoma pažljivo pratimo šta se zbiva u SAD, ali sve što se tamo događa je unutrašnja stvar te zemlje - rekao je Peskov.


Bogdan kamionom uleteo u demonstrante

Vozač koji je cisternom uleteo u grupu demonstranata u Mineapolisu je uhapšen, ali je prebačen u bolnicu sa lakšim povredama nakon što su ga ljudi koje je pokušao da zgazi izvukli iz vozila i pretukli. Policija okruga Hehpin objavila je fotografiju uhapšenog Bogdana Večirka, koji je, nakon što su mu konstatovane lakše telesne povrede, odveden u policijsku stanicu, a na teret mu se stavlja izazivanje opšte opasnosti.

Iran: Apelujemo na SAD da zaustave nasilje protiv svog naroda