Haos u Albaniji
Printscreen

 

Haos u Albaniji

Printscreen

Haos u Albaniji, Foto: Printscreen

U albanskom gradu Skadru atmosfera je puna tenzija nakon što je sinoć podmetnut požar u prostorijama škole u kojoj se nalazio izborni materijal za lokalne izbore koje je trebalo da se održe 30. juna

U albanskom gradu Skadru atmosfera je puna tenzija nakon što je sinoć podmetnut požar u prostorijama škole u kojoj se nalazio izborni materijal za lokalne izbore koje je trebalo da se održe 30. juna, ali ih je albanski predsednik Ilir Meta odložio zbog aktuelne političke situacije, prenosi portal a1on.

I pored toga što je albanski predsednik Ilir Meta poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji 30. juna, albanski premijer Edi Rama je nastavio predizbornu kampanju, obečavajući građanima da zakazane izbore niko ne može da odloži.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Centralna izborna komisija u Albaniji započela je da dostavlja izborni materijal u opštinama, međutim, sinoć je u Skadru zapaljen objekat u kome je bio smešten izborni materijal koji je celosno izgoreo, a izazvana je i materijalna šteta na zgradi škole.

Takođe došlo je do sukoba između policije i građana koji su blokirali intervenciju vatrogasne jedinice.

U gradu Tropoja ukraden je i bačen izborni materijal, a takođe je izbio sukob između policije i privrženika opozicione Demokratske partije u mestima Bilišta, Burel, Kavaja, kao i u Kamza gde je povređen jedan policajac.

Angela Merkel

screenshoot/Youtube

Nakon zahteva gradonačelnika iz opozicione Demokratske partije, da se oslobode prostorije koje su određena kao glasačka mesta, kao i prostorije u kojima je smešten izborni materija, albanska je policija donela odluku o obezbeđivanju tih lokacija.

U albanskom parlamentu sutra po hitnom postupku će biti usvojen Zakon koji predviđa presudu i zabranu napuštanja zemlje u trajanju od pet do 10 godina za svakog ko bude počinio izborno krivično delo.

Vladimir Putin

Tanjug/Pavel Golovkin

Ovo je danas najavio premijer Edi Rama, kao upozorenje za opoziciju i njene simpatizere koji su već napali prostorije gde je smeštena izborna komisija i gde se nalazi izborni materijal.

„Predlog ovog zakona je pripremljen i sutra će biti izglasan u parlamentu. Svako ko bude počinio izborni kriminal biće osuđen i biće mu zabranjeno da napusti zemlju od pet do deset godina“, istakao je Rama.