Vašington
Tanjug/AP
Vašington

Tanjug/AP

Vašington, Foto: Tanjug/AP

Inauguracija 46. predsednika Sjedinjenih Država u sredu teško da se može uporediti sa bilo kojom do sada.

U strahu od novih nereda, Vašington se priprema za inauguraciju Džoa Bajdena uz najviše mere bezbednosti. Svih 50 američkih država i okrug Kolumbija, gde se nalazi glavni grad Vašington, u pripravnosti su, zbog mogućeg nasilja pre inauguracije. Članovi Nacionalne garde iz cele države poslati su u Vašington da spreče ponavljanje nereda koji su se dogodili 6. januara kada su Trampove pristalice ušle u zgradu Kongresa.

Džo Bajden
Džo Bajden, Foto: AP/Andrew Harnik

Na dan inauguracije u Vašingtonu će biti raspoređeno više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde, daleko više nego što SAD imaju trupe u ratnim zonama poput Avganistana, Iraka i Sirije. U Iraku je raspoređeno 5.200 američkih vojnika, ali njihov broj tokom godina postepeno opada. Sada ih se procenjuje 3.500, u Avganistanu je trenutno 4.500 američkih vojnika, a u Siriji oko 2.000. Duž ulica su postavljene barikade i pooštrene mere bezbednosti. Bajdenovi saradnici savetovali su Amerikance da ne putuju u glavni grad i rekli da bi inauguraciju trebalo pratiti putem TV ekrana.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da postoji mogućnost oružanih napada pristalica odlazećeg predsednika Trampa u glavnim gradovima svih 50 država, kao i nasilja i napada grupa koje su takođe učestvovale u opsadi Kapitola.

Donald Tramp

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kako se nastavljaju pripreme za primopredaju vlasti, FBI hapsi Trampove pristalice zbog divljačkog napada na Kongres. Više od 100 ljudi je uhapšeno, a za još nekoliko stotina se traga. Svi oni mogli bi biti optuženi za pobunu, za šta im preti kazna do 20 godina zatvora.

Pročitajte još: