Avion, bombarder, B52
Profimedia.rs
Avion, bombarder, B52

Profimedia.rs

Avion, bombarder, B52, Foto: Profimedia.rs

 

Na sastanku glavnih savetnika za bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa prošlog četvrtka, vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan predstavio je osveženi vojni plan koji predviđa slanje do 120.000 američkih vojnika na Bliski istok u slučaju da Iran napadne snage SAD ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

DOŠAO DA PODELI TAJNE INFORMACIJE O IRANU Hitan sastanak Pompea u komandi NATO pakta

To je sinoć objavio "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane zvaničnike Trampove administracije.

List navodi da je predloženi obim snaga šokirao neke od zvaničnika koji su brifovani o ovome. Navodi se da bi 120.000 vojnika bilo slično broju pripadnika američkih trupa koji su poslate u invaziju na Irak 2003. godine.

"MNOGO ĆE PATITI" Tramp ponovo bljuje vatru, njegovo poslednje upozorenje LEDI KRV U ŽILAMA!

"Slanje tako robusnih vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga pružilo bi Teheranu više meta za gađanje, a potencijalno i više razloga da to čini, čime bi se rizikovalo da se SAD upetljaju u dugotrajni sukob. Time bi se takođe poništile godine smanjivanja broja američkih vojnika na Bliskom istoku koje je počelo sa povlačenjem trupa iz Iraka 2011. godine koje je naredio predsednik Barak Obama", piše u tekstu "Njujork tajmsa".

Dnevnik navodi se da su reviziju plana naredili pripadnici tvrde linije predsedničke administracije, na čelu s Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

"Oni ne pozivaju na kopnenu invaziju na Iran, za koju bi bilo potrebno znatno više vojnika", kazali su zvaničnici američkom listu.

 

Navodi se da ovakav razvoj događaja ukazuje na to koliko je uticaj Boltona, kojeg "Njujork tajms" naziva jednim od najopasnijih "jastrebova" kada je u pitanju Iran, čije je težnje za ulazak u sukob s Teheranom nekadašnji američki predsednik Džordž Buš Mlađi ignorisao pre više od decenije, dok je bio u Beloj kući.

List navodi da uopšte ne može da se nasluti da li će Tramp, koji je nastojao da izvuče SAD iz Avganistana i Sirije, na kraju stvarno i poslati toliko pripadnika američkih snaga natrag na Bliski istok.

Navodi se da takođe nije jasno da li je Tramp brifovan o predloženom broju vojnika ili drugim detaljima plana.

 

Podseća se da su novinari juče američkog predsednika pitali da li teži smenjivanju rečima u Iranu.

"Videćemo šta će se desiti s Iranom. Ako oni išta učine, to će biti veoma velika greška", poručio je Tramp.

"Njujork tajms" navodi da postoje oštre razlike u Trampovoj administraciji po pitanju toga kako odgovoriti Iranu u trenutku narastanja napetosti u vezi s iranskom nuklearnom politikom i namerama te zemlje na području Bliskog istoka.

Navodi se da su pojedini visoki američki zvaničnici ocenili da planovi, čak iako su u preliminarnoj fazi, pokazuju koliko je Iran postao opasna pretnja, dok drugi, koji insistiraju na diplomatskom rešenju aktuelnih napetosti, tvrde da se tu sve svodi na taktiku zastrašivanja kako bi se Iran upozorio da se ne ponaša agresivno.