Mateo Salvini
EPA/Daniel Dal Zennaro
Đuzepe Konte

Tanjug/AP

Đuzepe Konte, Foto: Tanjug/AP

Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između antiestablišmentskog Pokreta Pet zvezdica i centralno-leve Demokratske partije danas je položila zakletvu.

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

Pročitajte još:

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođa partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

Ali kao bivši milanski prefekt, ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

Kao ministar ekonomije, Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi sprečio povećanja PDV u iznosu od 23 milijardi evra, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

Mateo Salvini

EPA/Daniel Dal Zennaro

Mateo Salvini, Foto: EPA/Daniel Dal Zennaro

Sa prosečnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije.

U njoj trećinu ministara čine žene, sedam od njih 21.

Izbio krvavi sukob, ima mrtvih i ranjenih!

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 05.09.2019. 18:06 - 05.09.2019. 18:13 Rafali odjekivali na sve strane. Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u pucnjavi koja se dogodila danas u Prištini, prenose prištinski mediji i dodaju da se radi o porodičnoj tragediji.

Podsetimo, italijanski predsednik Serđo Matarela je Konteu u četvrtak dao mandat da pokuša da formira novu koaliciju pošto se prethodna koju su činili Pet zvezda i ekstremno desna Liga raspala jer se lider Lige Mateo Salvini povukao nadajući se da će izazvati raspisivanje prevremenih izbora i da će pobediti te samostalno formirati vladu, a računajući na popularnost koju trenutno uživa zbog svoje antiimigranske politike.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina