svet
EPA
svet

EPA

svet, Foto: EPA

Pandemija korona virusa se širi svetom i od danas na globalnom nivou broj zaraženih je prešao milion, a umrlih je više od 50.000. Tako vlade brojnih država uvode restriktivne mere kako bi se suzbilo širenje virusa, a prema poslednjim podacima 3,8 milijardi ljudi je u karantinu.

Reč je o polovini svetske populacije gde je većina osoba pozvana ili im je naređeno da budu u karantinu kako bi se samim time sprečilo dalje širenje korona virusa.

Mere koje podrazumevaju se preporučeni ili obavezni karantin kao i policijski čas za sada sprovode u više od 90 zemalja i teritorija.

U Evropi, poput Velike Britanije, Italije, Francuske i Španije te mere su na snazi, a slična pravila vrede i u azijskim zemljama Indiji, Nepalu, Šri Lanci. Određeni delovi SAD-a su takođe pod određenim karantinom, a čak ni relativno izolovani Novi Zeland nije ostao pošteđen.

Iako je korona virus mnogo kasnije stigao u Afriku od svih drugih regija, zemlje poput Maroka i Južne Afrike su počele da deluju.

I Eritreja se u četvrtak pridružila toj listi, nakon što je građanima naredila da ostanu u svojim domovima 21 dan.

U mnogim zemljama izlazak iz kuće je jedino moguć zbog posla, kupovine osnovnih namirnica ili kod lekara.

U najmanje 10 drugih zemalja koje broje ukupno 600 miliona ljudi, stanovnici su pozvani da ostanu u svojim domovima, ali ta mera nije obavezna.

To je, između ostalog, slučaj u Nemačkoj, Kanadi, Meksiku i Iranu.

Najmanje 26 drugih država ili teritorija, u kojima živi oko 500 miliona stanovnika, uveli su policijski čas, obavezujući ljude da ostanu kod kuće 24 sata. Ova metoda se uveliko koristi u afričkim zemljama, uključujući Keniju, Egipat i Mali, kao i kod latinoameričkih nacija, kao što je Čile, Panama i Portoriko.

U najmanje sedam zemalja vlade su se fokusirale na glavne centre stanovništva. Sada su uvedene zabrane svima koji odlaze ili ulaze u Rijad, Medinu i Meku u Saudijskoj Arabiji. Finska je uvela slična pravila za Helsinki i DR Kongo za Kinshasu. Ova ograničenja pokrivaju više od 30 miliona stanovnika.