Bejrut, Liban
Alo.rs/V.Đ.
Bejrut, Liban

Alo.rs/V.Đ.

Bejrut, Liban, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Muhamed Fahmi saopštio je da će ta mera stupiti na snagu u nedelju ujutru i važiti do 12. oktobra, prenosi Al Džazira.

U Libanu, koji ima oko pet miliona stanovnika, od početka pandemije potvrđeno je više od 40. 000 slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su 374 osobe.

Svetska zdravstvena organizacija je ove nedelje saopštila da je popunjenost odeljenja intenzivne nege dostigla 84 odsto.

U naredbi odlazećeg ministra navedeni su gradovi i sela na severu, jugu, centralnom i istočnom delu Libana, kao i u predgrađa Bejruta koji će biti izolovani i dodaje da će sve državne i privatne institucije biti zatvorene u tom periodu.

Sva okupljanja će biti otkazana, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će sarađivati sa lokalnim verskim zvaničnicima da bi bile zatvorene bogomolje.

Ministar je rekao da ostaje na snazi policijski čas širom zemlje koji počinje u jedan sat posle ponoći i traje do izlaska sunca.

Liban, koji je suočen sa ozbiljnom ekonomskom krizom, bio je među zemljama koje su na početku pandemije uspešno sprečavale širenje korona virusa.

Međutim, broj slučajeva infekcije korona vriusom je povećan od kada je jedini međunarodni aerodrom otvoren početkom jula i kada su ublažene restriktivne mere.

Broj zaraženih je naglo povećan posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta, u kojoj je poginulo 195 ljudi, a ranjeno njih oko 6.000.

Pročitajte: