Crni nosorog
EPA-EFE/DAI KUROKAWA
Crni nosorog

EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Crni nosorog, Foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Svet je ostao bez još jednog crnog nosoroga, vrsta koja je pred izumiranjem! Mužjak je bio jedini od 11 nosoroga iz svog legla koji je preživeo prebacivanje iz nacionalnog parka u Najrobiju u nacionalni park Cavo.

Njegove braće i sestre iz legla uginuli su pre oko mesec dana zbog previše stresa, a on se jedini iščupao, da bi na kraju skončao u najgorim mukama nakon što ga je napao lav!

Crni nosorog

EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Kako prenose zapadni mediji, nedugo nakon prebacivanja iz jednog nacionalnog parka u drugi, nosorozi su počeli da padaju jedan za drugim i da umiru, uprkos naporima veterinara da ih spasu. Ostao je samo jedan mužjak kojeg je pre nekoliko dana u parku napao lav.

Ministar turizma Kenije rekao je da je deset nosoroga pre mesec dana uginulo od stresa zbog prebacivanja iz jednog parka u drugi, kao i zbog toga što im je data slanija voda nego što su inače navikli da piju.

Zbog čitavog slučaja pokrenuta je istraga, a čak šest rendžera u nacionalnom parku je suspendovano.

Crni nosorog

EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Foto: EPA-EFE/DAI KUROKAWA

Društva za zaštitu životinja iz čitavog sveta najstrašnije su osudile odluku vlasti da uopšte pomisle da prebacuju nosoroge.

"Njih prvo treba zarobiti, pa uspavati da bi se bezbedno izvršio transport, a potom oni treba da se priviknu na novu sredinu. To je ogroman stres za životinju, a ovo je u pitanju veoma ugrožena vrsta", naveli su iz brojnih udruženja.

Vlasti se pravdaju da su morali da premeste nosoroge zbog krivolovaca koji su ih ubijali.

Tagovi