Holandija, Amsterdam protest
EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Holandija, Amsterdam protest, Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

"Korona-neredi" najviše su pogodili Holandiju, u kojoj vlada veliko nezadovoljstvo zbog uvođenja noćnog policijskog časa koji je na snazi od vikenda.

Stotine nasilnih mladih ljudi protestovalo je u nedelju, a zatim i u ponedeljak uveče. Oni su na ulicama napadali i policiju i to u Amsterdamu, Roterdamu i Hagu. Na meti napada bile su i novinarske ekipe.

"Toliko nasilja nismo videli u poslednjih 40 godina", izjavio je Koen Simers, predstavnik sindikata holandske policije NPB.

Premijer Mark Rute ocenio je na Tviteru da ti dogadaji nemaju nikakve veze sa protestima ili borbom za slobodu, već da je reč o "kriminalnom nasilju", preneo je "Dojče vele".

Sa psima i helikopterom londonska policija je tokom vikenda prekinula jednu ilegalnu zabavu sa 300 gostiju. Na licu mesta 78 osoba je moralo da plati kaznu od 200 funti zbog kršenja korona-propisa. Mnogi su to izbegli bežeći preko ograde. To nije bila prva zabave te vrste u Velikoj Britaniji.

Nedelju dana ranije policija je prekinula žurku sa 200 gostiju. Prošlog četvrtka prekinuta je svadba sa stotinu gostiju u jednoj londonskoj školi. I u Nemačkoj je nedavno želja za slavljem kod nekih bila jača od razuma. U više saveznih pokrajina policija je prekinula manje "korona-žurke" i podnela prijave.

U Danskoj su uhapšena trojica muškaraca koji su tokom vikenda na protestima protiv restriktivnih mera zapalili lutku na koju je bila nalepljena slika premijerke Mete Frederiksen.

Ispod je pisalo "Ona mora biti ubijena". Taj incident izazvao je veliko negodovanje u Danskoj.

U Poljskoj se protiv nastavka restriktivnih mera bune ugostitelji i turistički delatnici. Predstavnici više od stotinu hotela, restorana, barova kao i brojnih preduzetnika iz branše zabave, oglasili su se prošle nedelje zajedno na Tviteru, obelodanjujuci da će ponovo početi sa radom.

Oni smatraju da su u pravu i na osnovu presude upravnog suda u poljskom gradu Opole, koji je utvrdio da je delimični lokdaun uveden bez mehanizma predvidenog u poljskom Ustavu.

Vlasnici više desetina restorana i kafića u Češkoj pobunili su se protiv vladinih pandemijskih mera koje bi trebalo da ostanu na snazi najmanje do sredine februara.

Oni su u nedelju otvorili vrata za goste, mada je dozvoljeno samo da isporučuju hranu za poneti.

Policija je pokrenula više prekršajnih postupaka, predviđene su kazne i do 800 evra.

Ugostitelji su tom akcijom reagovali na građansku inicijativu "Crk’o pas" (Chcipl pes), što je igra reči, jer se vladin sistem upozoravanja na koronu skraćeno zove "Pes" - to je češka reč za pas.

BONUS VIDEO

 .

Pročitajte: