Holandija protesti
EPA
Holandija protesti

EPA

Holandija protesti, Foto: EPA

„Moje pitanje je – zašto kolege iz zapadnog bloka – iz NATO, EU – ne kritikuju jedni druge? Zašto nema nijednog saopštenja ‘sedmorke’ sa bilo kakvom reakcijom na situaciju u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj? Da li ste nešto čuli? Ja nisam. A znate zašto? Zato što ih nema. Oni sami sebe nikada ne samo da ne kritikuju, nego čak i ne komentarišu“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.

Izgleda, dodala je ona, da se rasterivanje neodobrenih demonstracija smatra brutalnim samo istočno od EU.

„Upadljivo licemerje“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, od proteklog vikenda u Holandiji ne prestaju protesti zbog ograničenja uvedenih usled pandemije virusa korona i uvođenja policijskog časa.

U mnogim holandskim gradovima protesti su prerasli u nemire, a prema navodima lokalnih medija, policija je u Harlemu i Roterdamu protiv demonstranata koristila suzavac. Uhapšeno je preko 70 ljudi.

Istovremeno, ministri spoljnih poslova G7 osudili su hapšenje ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog po dolasku u Rusiju i zatražili njegovo momentalno oslobađanje.

Moskva je poručila da to predstavlja grubo mešanje u unutrašnja pitanja Rusije i otvoreno neprijateljski korak, a da su izjave zapadnih zvaničnika o neodobrenim protestima koje su potom širom Rusije organizovale pristalice Navaljnog- izrežirane.

Navaljni se vratio 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

BONUS VIDEO:

Pročitajte: