Džordž  Soroš
Associated Press
Džordž  Soroš

Associated Press

Džordž Soroš, Foto: Associated Press

Iz Kine je na ove optužbe rečeno da ovakvo blatantno izvrtanje pravde uopšte nije dostojno odgovora, javlja Raša Tudej.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je napao kineski sistem "socijalnih kredita" i tehnološki napredak, rekavši da su veštačka inteligencija i napredne tehnologije u rukama onoga što je on nazvao "represivnim režimom" u stvari "smrtni neprijatelj otvorenih društava".

Aleksandar Vučić i Si Đinping

Tanjug/Dragan Kujundžić

Si Đinping, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kina nije jedini autoritarni režim na svetu, ali je bez sumnje najbogatiji, najjači i najrazvijeniji po pitanju tehnologija, robotike i veštačke inteligencije - rekao je Soroš, koji je poznat po tome što šakom i kapom daje novac režimima koje smatra opresivnim i nedemokratskim, a koji se u stvari samo ne slažu sa Zapadnom politikom.

Peking je hladno odgovorio na ove optužbe.

- Sasvim je jasno ko otvara vrata i gradi puteve, a ko gradi zidove i zatvara vrata. Izjave određenih ljudi, koje predstavljaju ono što je crno belim i iskrivljavaju fakte su potpuno nepotrebni i nisu vredni odgovora - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

- Nadamo se da će Amerikanac u pitanju da koriguje svoje stavove, i stvori objektivne i racionalne stavove po pitanju razvoja Kine - dodao je Čunjing.

Milijarder Soroš je predsednik Fonda za otvoreno društvo (OSF), organizacije koja ima za cilj da natera vlade "neposlušnih" država da sarađuju sa svojim narodom.

Najpoznatiji je po napadima na Donalda Trampa, protivljenju Bregzitu, pomaganju ukrajinskih revolucija 2004. i 2014. godine.

Fond za otvoreno društvo je zabranjen u Mađarskoj i Turskoj, a u Rusiji je proglašen za nepoželjnu organizaciju.