Žena, tuga, razvod
Shutterstock/Ilustracija
Žena, Foto: Shutterstock/Ilustracija

 

Tajnaj Ovens je 68-godišnja Britanka iz Vursteršira koja želi da se razvede od 80-godišnjeg supruga Hjua, sa kojim je u braku 40 godina i ima dvoje dece, pošto tvrdi da nije srećna, ali je Vrhovni sud Velike Britanije danas odlučio da odbije njenu žalbu.

"Bi-Bi-Si" navodi da je Ovensova žalbu podnela pošto suprug odbija razvod.

Vrhovni sud je jednoglasno odlučio da odbije njenu žalbu da se razvod proglasi odlukom tog suda, što znači da će ona, prema zakonu, morati formalno da ostane u braku do 2020. godine.

Prema važećem zakonu u Engleskoj i Velsu, ukoliko ljudi ne mogu da dokažu da je njihov brak propao zbog neverstva, nerazumnog ponašanja i napuštanja bračnog partnera, jedini način za dobijanje razvoda je razdvojeni život od bračnog partnera u trajanju od pet godina, navodi BBC.

Ovensova je kazala da je razmišljala o razvodu od 2012. godine, ali je zajednički dom napustila tek u februaru 2015, što znači da će, prema slovu zakona, biti slobodna tek 2020.

Advokat Ovensove izjavio je da je ona užasnuta odlukom suda i da "ne može da krene napred u životu".

Prema njenim rečima, brak se nepovratno raspao zbog načina na koji se suprug ponašao i zbog kojeg nije razumno očekivati da ona nastavi da živi sa njim.

Njen suprug je, odbijajući da pristane na razvod, negirao optužbe o ponašanju i poručio da, ukoliko se brak nepovratno raspao, to je bilo zbog toga što je imala aferu ili joj je bilo "dosadno".