Američki dron MQ-9 Reaper
Youtube/Printscreen
Američki dron MQ-9 Reaper

Youtube/Printscreen

Američki dron MQ-9 Reaper, Foto: Youtube/Printscreen

 

Komanda američki vazduhoplovnih snaga u Evropi po hitnom postupku prebacila je naoružane bespilotne letelice "MQ-9 Reaper" iz Poljske u Rumuniju.

" MQ-9 Reaper, bespilotne letelice zajedno sa ospobljem i dodatnom opremom iz sastava 2. odreda 52. ekspedicione operativne grupe iz vazdušne baze Miroslavec ( Poljska) privremeno su premeštene u 71.  vazdušnu bazu u Campia-Turzii (Rumunija) zbog podrške velikom broju operacija u ovom delu Evrope koje izvode NATO saveznici. Bespilotne letelice biće angažovane po hladnom vremenu i učestvovaće u različitim vežbama u regionu, saopštila je američka vazdušna komanda.

Inače, ovo je drugi put da ovaj tip bespilotnih letelica bude prebačen u Rumuniju. Poslednji put u istoj bazi dronovi su bili u leto 2019. dok je bila u toku izgradnja piste u avio bazi Miroslavec. Dronovi kako je navedeno u Rumuniji ostaju do proleća.

Dron

printscreen youtube

Dron, Foto: printscreen youtube

 

Da bi obezbedile nesmetanu upotrebu dronova SAD su izgradile pre toga dodatnu infrastrukturu u vazduhoplovnoj bazi Campia-Turzii, uključujući hangar za čuvanje bespilotnih letelica.

Dronovi američkog ratnog vazduhoplovstva MK-9 Reaper iz poljske vojne baze Miroslavec koriste se za izviđačke misije, ali i za borbene. Inače baza Miroslavec ima strateški značaj. Komanda američko ratnog vazduhoplovstva u Evropi ne otkriva prave ciljeve razmeštaja bespilotnih letelica u Poljskoj.