Vakcina
Rina
Vakcina

Rina

Vakcina, Foto: Rina

- Moramo da obezbedimo zaista visoku stopu vakcinacije širom sveta. U suprotnom, niko neće biti siguran - rekao je Šahin i dodao da će se pandemija okončati tek kada ceo svet stekne kolektivni imunitet.

- Do sredine 2022. čak i regioni sa velikom gustinom naseljensoti kao što je Indija mogli bi dostignu visok nivo vakcinacije i imunitet krda. Videćemo u narednih 12 meseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiže kolektivni imunitet samo povećanjem proizvodnih kapaciteta ističe Šahin koji je najavio i savez sa više od 30 kompanija kako bi moglo da se proizvede više vakcina.

Njegova supruga i suosnivač komapnije Ozlem Tureči ističe da ne isključuju mogućnost kombinovanja vakcina, poput recimo jedne doze Fajzerove, a druge Astra Zeneke, ako to bude neophodno za okončanje pandemije.

- Što više vakcina imamo, to bolje... U teoriji možemo da ih mešamo jer nam je na kraju cilj da postignemo imunitet krda. Želimo da imamo što više vakcinisanih ljudi - kaže Tureči.