TOTALNI RAT Turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25

Rat se zahuktava

avion, pad italija, obranje
avion, pad italija, obranje, Foto: printscren youtube

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je turski lovac F-16 oborio jermenski avion Su-25, javlja Sputnik.

Kako se navodi, incident se dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, a prilikom obaranja jurišnog lovca jermenski pilot je poginuo.

Prema informacijama kojima raspolaže jermensko Ministarstvo, turski lovac je poleteo sa aerodroma iz grada Gjandža u svrsi odbrane azerbejdžanske avijacije i dronova koji su gađali naseljena mesta Vardenic, Mec Masrik i Sotk u Jermeniji.

U isto vreme, paralelno sa jermenskim PVO snagama, na nebu je delovala i jermenska avijacija, međutim turski lovac uspeo je da obori jedan jermenski avion.

Iz Ministarstva odbrane takođe navode i da je turski avion zašao u vazdušni prostor Jermenije i to na oko 60 kilometara od granice sa Azerbejdžanom, na visini od 8.200 metara.

Totalni rat

Na kontakt liniji u Karabahu nastavljaju se žestoke borbe saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana. Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Jermenije javilo je da je jermenska vojska tokom jutarnje bitke uništila azerbejdžanska oklopna vozila.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Baku i Jerevan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

U Jermeniji je uvedeno ratno stanje, objavljena opšta mobilizacija i zabranjen izlazak iz zemlje muškarcima od 18 do 55 godina. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.

Povezane vesti

 • Korisnik: Crni
  29/09/2020 - 18:12
  Eee zalosti...strada narod bez veze...Turci obaraju Rusiji avion da ne obore Jermeniji. Zao mi neduznog naroda sto stradaju
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi