Turska
Tanjug/AP
Turska

Tanjug/AP

Turska, Foto: Tanjug/AP

Zakon zahteva da strane društvene mreže odrede predstavnike sa sedištem u Turskoj koji će se baviti zabrinutošću vlasti u vezi sa sadržajem uz rokove za uklanjanje materijala za koji uzimaju izuzetak.

Kompanije bi se mogle suočiti sa novčanim kaznama, blokiranjem reklama ili smanjiti širinu objava do 90%, što u suštini sprečava pristup prema novim propisima.

Kako je većina glavnih medija u Turskoj tokom protekle decenije bila pod kontrolom vlade, Turci su prešli u društvene medije i manja onlajn izdanja za kritičke glasove i nezavisne vesti.

Tviter logo

Shutterstock

Tviter logo, Foto: Shutterstock

Turci su već uveliko "policajci" na društvenim mrežama, a mnogi su optuženi za vređanje Erdogana i njegovih ministara ili kritikovanje vezano za strane vojne upade.

Uoči usvajanja nacrta zakona, portparol američkog Visokog komesara za ljudska prava rekao je da će nacrt zakona „dati državi moćna sredstva za još veću kontrolu nad medijskim pejzažom“.

Portparol predsednika Ibrahim Kalin rekao je da predlog zakona neće dovesti do cenzure, već će uspostaviti komercijalne i pravne veze sa platformama društvenih medija.

Turska je bila druga na globalnom nivou po sudskim nalozima vezanim za Tviter u prvih šest meseci 2019. godine, prema toj kompaniji, i imala je najveći broj drugih zakonskih zahteva od Tvitera.

Erdogan je više puta kritikovao društvene mreže i rekao da je porast "nemoralnih dela" na mreži poslednjih godina zbog nedostatka propisa.

PROČITAJTE JOŠ: