Džihadisti
Youtube/Printscreen
Džihadisti

Youtube/Printscreen

Džihadisti, Foto: Youtube/Printscreen

Sirijska arapska vojska (SAA) i turska vojska otvorili su vatru jedni na druge u četvrtak nakon intenzivne razmene vatre između SAA i militantnih snaga u regionu planine Al-Zavija.

Prema izveštajima iz južnog Idliba, sirijsku vojsku je napala turska vojska, nakon što su gađane snage militanata u blizini poslednjeg posmatračkog mesta severno od Kafr Nabla.

Izvor iz sirijske vojske je rekao da oni nisu ciljali tursku vojsku tokom svojih napada na džihadiste u oblasti Al-Bara; međutim, nakon njihovog napada, usledio je baraž artiljerijskih granata ispaljenih sa obližnjih posmatračkih mesta.

Izvor je saopštio da snage militanata često ispaljuju rakete i artiljerijske granate sa svojih položaja u blizini turskih osmatračnica, što često rezultira žestokim reakcijama Sirijske arapske vojske (SAA).

Tokom razmene vatre na strani sirijske vojske nije bilo žrtava; međutim, nedavnim dolaskom turskih trupa u južni Idlib, situacija u provinciji postaje sve napetija, jer SAA i militanti nastavljaju napade jedni na druge.

U martu je turska vojska izvela veliki napad na položaje sirijske vojske, ubivši više od 100 vojnika i uništivši desetine vozila. Napad turske vojske izazvao je sastanak u Sočiju 5. marta između predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina.

Dvojica predsednika dogovorila su primenu prekida vatre i zajedničke patrole duž magistralnog puta M-4 kako bi zaustavili nasilje.

Da podsetimo, u toku su i sukobi između raznih frakcija Al Kaide unutar Idliba, što ide na ruku sirijskoj vojsci.

Preporučujemo: