Grčka vojska
Youtube/Printscreen
Grčka vojska

Youtube/Printscreen

Grčka vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Grčki mediji u utorak su izvestili da su grčke oružane snage u visokoj pripravnosti, u vreme kada region istočnog Mediterana svedoči napetosti između dve zemlje zbog eksploatacije nafte i gasa.

Pročitajte još:

Grčki list "Ekatimirini" izvestio je da su "grčke oružane snage dovedene u stanje apsolutne pripravnosti, sa jedinicama Helenske mornarice i Vazduhoplovnih snaga raspoređenih u širem morskom području gde se očekuje tursko istraživanje".

Ovaj potez dolazi u trenutku kada turska mornarica šalje brod za seizmička ispitivanja, "Urudž Reis", do istočnog Mediterana, koji je trenutno pod budnim nadzorom Egipta i Grčke.

U ponedeljak je turska mornarica objavila navigacijski položaj rekavši da će tursko plovilo tokom naredne dve sedmice vršiti seizmička istraživanja na istočnom Sredozemlju.

Kao odgovor, grčko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Atina pozvala Tursku da zaustavi ilegalne akcije u istočnom Mediteranu i da su te aktivnosti provokativne i narušavaju mir i bezbednost u regionu.

- Grčka neće prihvatiti ucene. Odbraniće svoja suverena prava - kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Preporučujemo:

Komentari (1)

MALI PERICA

12.08.2020 14:19

a ameri trljaju ruke jer ce prodavati oruzije