Redžep Tajip Erdogan
AP/Emrah Gurel
Redžep Tajip Erdogan

AP/Emrah Gurel

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Emrah Gurel

Turska bespilotna letelica (UAV) izvršila je napad na vozilo koje je prevozilo pripadnike Hajat Tahrir al-Šama (HTS) na istoku provincije Idlib.

U izveštaju koji je objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), posmatrači su javili za incident u nedelju kada je turska bespilotna letelica gađala vozilo koje je pripadalo HTS-u u blizini grada Al-Najraba; rezultat toga je smrt najmanje dvojice članova džihadističke grupe.

Džihadisti

Shutterstock

Džihadisti, Foto: Shutterstock

Turski napad bespilotnom letelicom usledio je kao odmazda zbog napada Hajat Tahrir al-Šama na posmatračke položaje turske vojske u provinciji Idlib.

- Ovaj napad je odmazda HTS-u zbog napada na turske osmatračnice u oblasti Al-Najraba, čemu je prethodilo ubistvo četiri demonstranta, uključujući članove HTS-a, koji su učestvovali u nemirima blizu Al-Karama kod autoputa M-4 nakon što su turske snage otvorile vatru na to područje - stoji u izveštaju SOHR-a.

Džihadisti

Youtube/Printscreen

Džihadisti, Foto: Youtube/Printscreen

Napetosti između Hajat Tahrir al-Šama i turske vojske nedavno su se rasplamsale u Idlibu, pošto je Turska više puta prisiljavala džihadističke grupe da se raziđu sa demonstracija duž autoputa M-4 (autoput Alepo-Latakija).

Hajat Tahrir al-Šam je čak zapucao na turske vojnike, što je kasnije rezultiralo time da je turska vojska uništila njihove barijere duž magistralnog puta M-4 i prisilno prekinula demonstracije HTS-a.

Turska vojska

Twitter/Youtube/Printscreen

Turska vojska, Foto: Twitter/Youtube/Printscreen

Prema Moskovskom sporazumu od 5. marta, turske i ruske oružane snage vršiće zajedničke patrole duž autoputa M-4; međutim, Hajat Tahrir al-Šam je više puta prekršio sporazum blokirajući put ruskoj vojsci duž tog pravca.

Ovaj potez podstakao je tursku vojsku da postane agresivnija prema džihadističkim snagama, tako da će njihovi ruski partneri moći od sada da nastave da obavljaju patrole duž autoputa M-4.