BALKANCI FORMIRALI "EVROPSKI MEKSIKO" Turističko srce kontinenta trune! Policija objavila operativne podatke, primećena velika kretanja opasnih ljudi!

U Španiji je sve više članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska policija Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je našla tonu kokaina.

Španija
Španija, Foto: Tanjug/AP

Te kriminale grupe nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, severne pokrajine Galicije i južne obale Španije.

Grupe koje tamo "operišu" odgovorne su za veliki deo uvoza kokaina u Evropu, navela je u saopštenju Civilna garda, koja je 9. septembra ujutro presrela hrvatsku jedrilicu oko Kanarskih ostrva, sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Da li će policija moći da zaustavi kriminalce iz Istočne Evrope?

Ukupan broj glasova: 26

  • Da: 27% (7)
  • Ne: 73% (19)

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, posadu su činila trojica hrvatskih državljana, koji su uhapšeni, a droga namenjena evropskom tržištu vredna je oko 40 miliona evra.

Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namenjen evropskom, špankom i hrvatskom narko tržištu, saopštila je hrvatska policija.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem, saopštila je Civilna garda, a prenela agencija Hina.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekookeanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici takozvanog "Balkanskog kartela", aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala - Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske, započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom gardom, te francuskom carinom, saopštila je hrvatska policija.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi