Venecija
Tanjug/AP Photo/Luigi Costantini
Venecija, Foto: Tanjug/AP

 

* Centralni Trg svetog Marka u Veneciji je poplavljen i zatvoren za turiste

* Voda je preplavila prodavnice i hotele u tom italijanskom gradu

* Lokalne vlasti su saopštile su da je plima dostigla 154 cm

To nešto ispod očekivanja, ali i dalje je 70 odsto grada pod vodom, preneo je Rojters.

- Još jedan dan uzbune za Veneciju. Jugo nastavlja da duva. Pozivam sve... da se pripreme na nivo vode - napisao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro na svom Tviter nalogu.

Pročitajte još:

Brunjaro je okrivio klimatske promene za plavljenje grada, istorijske bazilike, trgova i zgrada starih više vekova.

- Uništili smo Veneciju, ovde je šteta oko milijardu evra i to samo od prošlog dana, ne od danas - rekao je Brunjaro u petak.

Nivo vode će se smanjiti tokom vikenda na 110-120 centimetara, saopštio je Meteorološki zavod Venecije. U normalnim okolnostima nivo mora je 80-90 centimetara što je generalno puno, ali pod kontrolom.

Povezane teme:

Sneg se očekuje u gradu Beluno, na severu regiona Veneto, u podnožju Dolomita, što bi potencijalno moglo da pogorša i situaciju u Veneciji. Italijanska vlada je proglasila juče vanredno stanje u Veneciji i dodelila početnih 20 miliona evra za saniranje štete.

Pronađen delimično odeveni kostur sa ličnom kartom nestalog Ivana (23)

AUTOR: Jutarnji.hr/D.S. DATUM I VREME: 02.05.2019. 09:33 Užas! Venecija Foto: Profimedia Delimično obučeni kostur uz koji se nalazi novčanik sa hrvatskom ličnom kartom na ime Ivan Lj. (23), pronađen je u subotu u zabačenom polju u okolini Marghere nadomak Venecije. Stravičan prizor prvi je uočio radnik lokalne kompanije koja izvodi radove na objektu uz trasu novog električnog voda u izgradnji.

Vlada će održati vanredni sastanak 26. novembra da bi razgovarala o upravljanju i strukturalnim problemima grada, rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte u intervjuu dnevniku „Korijere dela sera“.

Pacov u Veneciji, Foto: Youtube/Printscreen

Ono što posebno upada u oči jeste izlivanje kanalizacije, otpaci, pacovi i miševi koje je poplava izbacila na površinu.

BONUS VIDEO: Požar kod Starog dvora!