Belit Onaj, gradonačelnik, Hanover
Printscreen Youtube
Belit Onaj, gradonačelnik, Hanover

Printscreen Youtube

Belit Onaj, gradonačelnik, Hanover, Foto: Printscreen Youtube

 * U Hanoveru, glavnom gradu nemačke savetne pokrajine Donje Saksonije, na vlast je dospela stranka Zelenih 

* Za gradonačelnika je izabran političar turskog porekla Belit Onaj (38)

* U drugom krugu izbora sa 52,9 odsto glasova pobedio svog glavnog takmaca - nestranačkog političara Ekarda Šolca

 

U Hanoveru, glavnom gradu nemačke savetne pokrajine Donje Saksonije, na vlast je dospela stranka Zelenih - nakon 70 godina vladavine Socijaldemokratske partije (SPD), a za gradonačelnika je izabran političar turskog porekla Belit Onaj (38), što je prvi takav slučaj u Nemačkoj.

 

"Em zelen, em turskog porekla - novi gradonačelnik Hanovera se pobrinuo za pravi spektakl na nemačkoj političkoj sceni. U gradu kojim su 70 godina vladale socijaldemokrate, i državi u kojoj još nije bilo gradonačelnika stranog porekla, sve bruji o Belitu Onaju", piše nemački Dojče vele.

Kako se navodi, on je u nedelju u drugom krugu izbora sa 52,9 odsto glasova pobedio svog glavnog takmaca - nestranačkog političara Ekarda Šolca (47,1 odsto) koji je bio kandidat CDU, a to što u užoj konkurenciji nije bilo nikoga iz SPD jeste logična posledica raspada te stranke na svim nivoima.

 

U prvom intervjuu nakon pobede, on je za javni servis NDR rekao da hoće da bude "graditelj mostova" koji doprinosi prevazilaženju podela u društvu, najavio je da će raditi na konceptu potpunog izbacivaja automobila iz centra Hanovera, kao i da će se boriti da kirije u tom gradu budu pristupačne.

Roditelji Belita Onaja su u Nemačku došli iz Istanbula početkom 70-ih godina kao gastarbajteri, a on o sebi govori kao o "liberalnom muslimanu".

 

Politikom je počeo da se bavi posle napada desničarskih ekstremista na nekoliko turskih porodica u Zolingenu u maju 1993. u kojem je ubijeno petoro ljudi.

Još kao učenik, učlanio se u SPD, kasnije je završio pravo u Hanoveru gde je bio aktivan u studentskom Demohrišćanskom kružoku (RCDS) da bi 2008. prešao u stranku Zelenih.

DW podseća da Hanover ima nešto više od 530.000 stanovnika i jedno je od najvažnijih evropskih saobraćajnih čvorišta.

Sedište je devet univerziteta, brojnih kulturnih institucija, kao i pogona za proizvodnju vozila posebne namene automobilskog koncerna Folksvagen koji je sa 15.000 zaposlenih i najveći poslodavac u regionu.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"