Redžep Tajip Erdogan
Ilustracija
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Ilustracija

Turska je prošle godine, tokom ofanzive nazvane "Operacija mirno proleće" preuzela od YPG kontrolu nad 120 kilometara pogranične teritorije na severoistoku Sirije. Turska YPG smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), podseća Rojters.

- Naši herojski komandosi zadali su još jedan težak udarac terorističkoj organizaciji PKK / YPG. Petnaest terorista PKK / YPG, koji su pokušali da se infiltriraju u region "Mirnog proleća" sa juga kako bi izvršili napad, neutralisani su uspešnom intervencijom naših komandosa - navelo je tursko Ministarstvo odbrane na svom nalogu na Tviteru.

Video ispod: Turske snage se masovno povlače sa posmatračkih pozicija okruženih sirijskim snagama, ali zato jačaju svoje pozicije i punktove u Idlibu gde stižu u velikom broju kako bi sprečili dugo najavljivanu ofanzivu sirijske vojske.

Nakon sklapanja sporazuma sa Rusijom i SAD, Turska je zaustavila ofnazivu, koju su osudili zapadni saveznici Ankare pošto je YPG ključni saveznik SAD u borbi protiv takozvane Islamske države.

Video ispod: Stanovnici grada Ajn Isa protestuju zbog ruskog ćutanja povodom najnovijih agresivnih akcija Turske i militanata na severu Sirije.

Turska podržava pobunjenike koji pokušavaju da zbace s vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok Rusija i Iran podržavaju snage Asada.

Od 2016. godine, Turska je zauzela delove severne Sirije tokom četiri prekogranične ofanzive, koje su imale za cilj da potisnu Islamsku državu i YPG i spreče novi priliv migranata iz Sirije.

PROČITAJTE JOŠ: