Turska vojska
Tanjug/AP
Turska vojska

Tanjug/AP

Turska vojska, Foto: Tanjug/AP

* Turski predsednik dugo najavljuje upad na sever Sirije

* Vojska i paravojne formacije spremno čekaju da udare na sirijske Kurde

* Damask će nastojati da preduhitri turske snage i prvi zaposedne svoje gradove na severu zemlje

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) optužile su u ponedeljak Sirijsku arapsku vojsku (SAA) da se priprema za zauzimanje ključnog grada Manbidža na severoistoku zemlje u provinciji Alepo.

- Prve posledice povlačenja i neuspeha sporazuma o mehanizmu bezbednosti od strane SAD: snage sirijskog režima koje podržava Rusija pripremaju se da vojno krenu ka gradu Manbidžu. Ranije smo rekli da će svaki turski napad imati loše posledice za čitav region - stoji u tvitu na zvaničnom Tviter nalogu Sirijskih demokratskih snaga.

Pročitajte još:

Međutim, uprkos ovim tvrdnjama, izvor iz Sirijske arapske vojske rekao je da su prebacili pojačanja na ovaj front kako bi blokirali turske militante da povećaju svoje prisustvo u provinciji Alepo.

Izvor je dodao da sirijske i ruske oružane snage preduzimaju preventivne korake kako bi sprečile da militanti podržani od strane turske vojske uđu u bilo koje područje u kojem SAA trenutno održava liniju fronta sa kurdskim Sirijskim demokratskim snagama i Jedinicama narodne zaštite (YPG).

Sirijska vlada poziva snage koje vode Kurdi da svoje oblasti predaju oružanim snagama Sirije kako bi se izbegla turska vojna invazija; međutim, i SDF i YPG obećali su da će braniti svoje teritorije i voditi sveopšti rat protiv Turske.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista