Poljska, protest lgbt zastava
EPA
Poljska, protest lgbt zastava, Foto: EPA

Suđenje u sredu pratila je i mala grupa demonstranata ispred zgrade suda ,uzvikujući parole poput „Sekularna, a ne katolička Poljska!“ i „Duga ne vređa!“ piše belgijski Politiko.

Sud je juče saslušao prve svedoke, sveštenika iz crkve koji je duginu zastavu nazvao „prljavom“ za vernike i Kaju Godek, poznatu versku aktivistkinju koja je pitala optužene da li su svesne činjenice da je homoseksualnost težak greh.

U aprilu 2019. godine tri žene Elzbieta Podlesna, Ana Prus i Joana Gzira-Iskandar Podlesna postavile su plakate sa slikom Device Marije sa oreolom u duginim bojama, u znak protesta zbog tradicionalne uskršnje izložbe koju je postavila crkva u poljskom gradu Ploku, a koja je vređala LGBT zajednicu i njihova prava.

Na izložbi su navedeni gresi protiv kojih su vernici trebali da se bore, od tradicionalnih poput „pohlepe“, „mržnje“ ili „zavisti“, ali i „LGBT“ i „rod“

Suđenje , koje je započelo juče ,a nastaviće se 17.febrara privlači međunarodnu pažnju kako zbog upotrebe kontroverznog zakona koji štiti verska osećanja, tako i zbog ponovnog pokretanja pitanja LGBTK prava u Poljskoj, navodi Politiko.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: