NATO
Tanjug/AP
NATO

Tanjug/AP

NATO, Foto: Tanjug/AP

Nagađanja o tome šta će biti sledeće može se naslutiti iz pozia na član 5 nekoliko sati posle napada, nakon što je Omer Čelik, portparol turske vladajuće partije AKP, novinarima u Ankari ukazao da traži formalnu NATO zaštitu protiv Damaska, i njenog zaštitnika, ruskih vazduhoplovnih snaga.

„Pozivamo NATO na konsultacije. Ovo nije napad samo na Tursku, to je napad na međunarodnu zajednicu. Potrebna je zajednička reakcija. Napad je bio i protiv NATO “, rekao je Čelik turskim medijima.

Američki Stejt Department takođe je osudio napad, rekavši da stoji uz "NATO saveznika Tursku". Navodi da i dalje "poziva na momentalno okončanje ove očajne ofanzive Asadovog režima, Rusije i iranskih snaga". Američki izaslanik pri NATO takođe je rekao novinarima da je „sve na stolu“.

Redžep Tajip Erdogan

AP/Emrah Gurel

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Emrah Gurel

Međutim, nejasno je ima li NATO izdržljivost da na bilo koji smislen način podrži Tursku u ratu protiv sirijske vlade koju podržava ruska vazduhoplovna sila. Takođe nije jasno da li se član 5 proširuje na NATO saveznike kada su efektivno napali strani entitet. U stvari, čak i ako nijedan korporativni medijski subjekt to ne bi voljno priznao, nacija koja se brani u ovom specifičnom nizu činjenica je Sirija, a ne Turska.

Obzirom na to, Ankara je našla način da osigura da evropske nacije ne odustanu od ignorisanja situacije. Nedavno je Turska, kako se izveštava, otvorila granicu Idliba kako bi omogućila priliv sirijskih izbeglica u Evropu, što će sigurno povećati regionalne tenzije u značajnoj meri.

Moskva je odgovorila na situaciju ističući vezu Ankare sa različitim džihadističkim entitetima u Siriji. Prema ruskom ministarstvu odbrane, vazdušni napad je izveden kada je sirijska vojska uzvratila ofanzivu sirijskog predstavnika al-Kaide unutar zone deeskalacije Idliba. Naravno, svako ko je obraćao pažnju na rat u Siriji može shvatiti da je materijalna i finansijska podrška Ankare terorističkim grupama u Siriji, uključujući i posebno Islamsku državu (IS, ranije ISIS / ISIL), već dugo dokumentovana.

Jens Stoltenberg, NATO

Tanjug

Jens Stoltenberg, NATO, Foto: Tanjug

Bez obzira da li je rat na stolu ili ne, trenutna situacija je gotovo sazrela za spoljnopolitičku reakciju Sjedinjenih Država, koja već neko vreme sanjaju o tome da sukobe Rusiju i Tursku.

SAD je ozbiljno uznemirio potez Turske da nabavi ruski raketni sistem S-400. Vašington je takođe zabrinut željom Turske da se pridruži Šangajskoj organizaciji za saradnju kojom dominiraju Kina i Rusija (SCO), a koja bi Tursku mogla da odvede u savez ne samo sa Rusijom i Kinom, već i Iranom.

SAD su spremne da potpomognu Tursku u sukobu u kojem će se naći sa Rusijom, sa ili bez pune podrške NATO saveza, ako to znači da će ono što izgleda kao plodni odnos između Ankare i Moskve potpuno propasti.