Amerika
Tanjug/AP
Amerika

Tanjug/AP

Amerika, Foto: Tanjug/AP

Prema podacima američke Nacionalne agencije za okean i atmosferu (NOAA) jedna od njih je tropska oluja Umberto, koja je prerasla u uragan. Umberto se trenutno kreće iznad Atlantika, sa udarima vetra koji dostižu brzinu od 120 km/h. Da bi oluja upala u kategoriju uragana, vetrovi treba da duvaju brzinom od najmanje 119 km/h, ukazuje britanski „Ekspres“, a očekuje se da će Umberto još da jača. Uragan se trenutno nalazi na oko 260 kilometara istočno-severoistočno od Kejp Kanaverala na Floridi.

PROČITAJ JOŠ:

Iako prognoze govore da oluja neće pogoditi Floridu, NOAA je upozorila da bi Umberto u predstojećim danima mogao doneti još jače talase i struje.

Vetrovi i dalje duvaju na severozapadnom delu Bahama, dve nedelje nakon što je uragan Dorijan pogodio ostrva Abako i Velike Bahame. U oluji je poginulo 50 ljudi, ali spasilački timovi i dalje tragaju u ruševinama koje je uragan ostavio za sobom.

Florida, uragan, SAD

Tanjug/AP

Florida, uragan, SAD, Foto: Tanjug/AP

Osim Umberta, iznad Atlantika kreće se druga, manja oluja, praćena nasumičnim pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se da će se ta oluaj sporo razvijati tokom sledećih dan-dva. Iz NOAA ističu da će se do kraja nedelje verovatno oformiti tropska depresija. Oluja se kreće ka zapadu-severozapadu, što znači da bi kasnije mogla doći do obale SAD.

Šanse za formiranje oluje u sledećih 48 sati su niske, svega 30 odsto, ali sledećih pet dana povećaće se na 80 odsto.

Pravi svoju EU! Besni zbog Kosova, za Srbiju ima rešenje zbog kog Albanci ne znaju na koja vrata da zakucaju!

AUTOR: Republika/D.S. DATUM I VREME: 16.09.2019. 15:15 Loše im se piše! Američki predsednik Donald Tramp okupiće u jednu veliku i jaku grupaciju saveznike SAD unutar Evropske unije i tako praktično formirati paralelnu EU. Prema projekcijama Vašingtona, među tim državama trebalo bi u dogledno vreme da se nađe i Srbija.

Treća pretnja, široko područje prožeto nasumičnim pljuskovima i grmljavinom takođe je locirano iznad centralnog i istočnog dela Meksičkog zaliva. U sledeća dva dana moguć je blag razvoj ove oluje, kako se bude kretala ka zapadu iznad zaliva.

Meteorolozi kažu da će se ova oluja do sutra pomeriti ka kopnu duž severozapadne obale zaliva, ali se dalji razvoj ne očekuje. To znači da će se u Teksasu ili na istočnoj obali Meksika verovatno osetiti udar oluje.

BONUS VIDEO: