Merkel i Putin
Youtube/Printscreen
Merkel i Putin

Youtube/Printscreen

Merkel i Putin, Foto: Youtube/Printscreen

Dvoje lidera danas su razgovarali telefonom o nizu pitanja, između ostalog o porastu napetosti u Donbasu.

„Pored ostalog, tema razgovora bilo je i povećano vojno prisustvo Rusije u regionu istočne Ukrajine. Kancelarka je tražila da se od toga odustane kako bi se smanjila napetost“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da su Merkelova i Putin razgovarali i o Siriji, Libiji, Bosni i Hercegovini i slučaju blogera Alekseja Navaljnog.

Prethodno se oglasio i Kremlj. U saopštenju je istaknuto da je ruski predsednik skrenuo pažnju na provokativno ponašanje Kijeva koje u poslednje vreme ima za cilj zaoštravanje situacije na liniji razdvajanja u Donbasu. Takođe, Putin je naglasio da Kijev mora da ispuni sve dogovore o Donbasu.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava njenu vojnu bezbednost.

Tim povodom portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je izjavio da je Vašington zatražio objašnjenje od Moskve u vezi sa eskalacijom „ruske agresije“ i premeštanjem ruskih trupa u blizini granica Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

dolic

09.04.2021 16:40

A sta traze amerikanci i englezi na granici sa RUSIJO a i nemacka takode