papa Franja
EPA Rodrigo Sura
papa Franja

EPA Rodrigo Sura

Foto: EPA Rodrigo Sura

"Mi sledimo jevađelje, ovo bi i Isus uradio", rekao je Krajevski, jedan od najmlađih kardinala na svetu, zadužen za vatikanske dobrotvorne organizacije.

Kada su zbog mera izolacije zbog korone ostali bez posla, grupa transeksualnih prostitutki obratila se lokalnom katoličkom svešteniku za pomoć u kupovini hrane, piše Rojters.

Pošto su resursi njegove župe već bili potrošeni, sveštenik se obratio kardinalu Krajevskom, poznatom kao "Papin Robin Hud", koji vodi vatikanske dobrotvorne organizacije, a on je obezbedio traženi novac.

Krajevski, čija je formalna titula "papski almoner", odnosno distributer milostinje, rekao je da transeksualci najverovatnije nemaju dokumenta, što im otežava traženje pomoći od italijanske državne službe za zaštitu.

„Stvarno su u nevolji, a pasoše su im najverovatnije oduzeli mafijaški svodnici koji ih kontrolišu. Mi sledimo jevađelje, ovo bi i Isus uradio", rekao je Krajevski, jedan od najmlađih kardinala na svetu.

Otkako ga je papa Franjo postavio u vatikansku dobrotvornu organizaciju 2013. godine, Krajevski je postao poznat po tome što u jednostavoj redovničkoj odeći raznosi hranu gradskim beskućnicima u belom kombiju.

Otvorio je i skloništa u blizini Vatikana gde beskućnici mogu da se okupaju, ošišaju, obriju i dobijaju medicinsku negu.