Donald Tramp
AP Photo/Evan Vucci
Donald Tramp

AP Photo/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP Photo/Evan Vucci

Dugogodišnji politički operativac i Trampov bliski prijatelj i čovek od poverenja Rodžer Stoun osuđen je na 3,5 godine zatvora zbog lažiranja i opstrukcije istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke izbore i politiku, tzv. "Rašagejtu", u procesu koji je obeležen brojnim kontroverzama.

Savezno tužilaštvo tražilo je od suda da osudi Stouna na sedam do devet godina zatvora, ali sudija Ejmi Džekson rekla je da bi takva presuda bila "nepotrebna", prenosi Rojters.

Ona je takođe odbacila navode da je Stoun kažnjen zbog svoje lojalnosti predsedniku rečima "Njemu nije suđeno jer se zauzeo za predsednika. Suđeno mu je jer je zataškavao za predsednika".

Sudija Ejmi Berman Džekson osudila je Stouna na 40 meseci zatvora zbog ometanja pravde (3,5 godine), još 18 meseci zbog podmićivanja svedoka i 12 meseci zbog davanja lažnih izjava Kongresu (ukupno 6 godina) - a kazne stupaju na snagu istovremeno.

Stoun je prošle godine u novembru proglašen krivim što je lagao Kongres i opstruirao istragu Predstavnickog doma o umešanosti Trampa i Rusije u mešanje u izbore 2016. godine. On je negirao sve optužbe, navodeci da je postupak protiv njega politički motivisan.

Maksimalno vreme koje će Ston provesti u zatvoru su tri i po godine. Takođe je presudila da mora da plati 20.000 dolara. Stounova karijera republikanskog operativca se protezala od doba skandala Votergejt iz ranih 1970-ih do Trampove kampanje pre četiri godine.