"OPASNIJI SU OD ISIS" Tramp zapalio planetu: Kurdi nisu anđeli. Imaju tamo dovoljno peska, pa nek se igraju!

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je američka vojska u najvećoj meri napustila oblast na severu Sirije u kojoj je Turska izvršila ofanzivu.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: EPA

On je dodao da "ovo nije između Turske i SAD kao što bi neki glupi ljudi želeli da veruju" i da je više nego spreman da pusti sukobljene strane da se bore u toj oblasti.

"Tamo ima puno peska pa imaju sa čim da se igraju", rekao je Tramp reporterima nakon sastanka sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom.

On je rekao da Kurdi, koji su ga optužili za izdaju, imaju zaštitu u Siriji, da "znaju da se bore. Uzgred, oni nisu anđeli". Tramp je rekao da su sirijski kurdski borci, koje Ankara smatra teroristima, opasniji od Islamske države.

Matarela je rekao da je zabrinut zbog turske ofanzive koja će, kako je naveo, "otvoriti novi prostor" za džihadiste Islamske države.

Turska je 9. oktobra pokrenula vojnu ofanzivu "Izvor mira" protiv kurdskih boraca na severu Sirije, pošto su se SAD, saveznici Kurda, povukle iz te oblasti. Cilj te turske operacije je stvaranje tampon zone radi zaštite turske granice.

Ruski "Antonov" sleteo na aerodrom u Batajnici, paket koji su doneli ledi krv u žilama naših neprijatelja

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 16.10.2019. 15:11 - 16.10.2019. 15:29 Veliko pojačanje našim snagma.

Tražeći novog zaštitnika posle povlačenja SAD, kurdske vlasti na severu Sirije postigle su dogovor s vladom sirijskog predsednika Bašara Asada, čije su snage u nedelju počele da ulaze u oblasti pod kontrolom Kurda kako bi ih zaštitile od Turaka.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi