Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

"Ma daj, Freddy, što to radiš?", prisetio se svog pitanja predsednik nakon što je sredinom 60-ih godina prošlog veka uhvatio svog starijeg brata kako čita knjige o avijaciji nadajući se da će jednog dana postati pilot tadašnjeg uglednog avioprevoznika Trans World Airlinesa (TWA).

"Gubiš vreme", poručio mu je Donald.

Zajedno s ocem, često je prigovarao bratu da bi se, umesto snova o pilotiranju, trebao posvetiti porodičnom poslu. Njihov otac pogrdno je znao Fredu Junioru prigovoriti da želi biti 'šofer na nebu', umesto da vodi firmu Trump Company.

Fred Jr. bio je ranjen. "Bilo je mnogo pritisaka. Učinio je sve što je mogao kako bi pobegao od toga", rekao je David Miller, Fredov prijatelj iz studentskih dana koji je kasnije postao njegov advokat.

PROČITAJ JOŠ:

Nažalost, Fred Jr. je vrlo često kao beg od pritisaka koristio alkohol. I upravo je alkoholizam razlog zbog kojeg je 1981. godine preminuo u 42. godini života.

Donald danas žali

Danas predsednik Tramp govori o tome kako će se boriti protiv krize s opijatima.

"Žalim što sam vršio pritisak na njega. Voditi porodični posao bilo je nešto što nikad nije hteo raditi. To jednostavno nije bilo za njega... Mislim da je greška koju smo mi napravili bila pretpostavka da će se svima svideti. To je bila najveća greška. Vršili smo dvostruki pritisak na njega, otac i ja...", priznao je Donald Tramp.

Američki predsednik retko kada priznaje svoje greške ili izražava žaljenje, ali sasvim je jasno da je kratki, tragični život njegovog brata imao velik uticaj na njega, obeležio ga je kao nijedan drugi događaj.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Jack O'Donnell, bivši direktor Trampovog kazina, koji je kasnije vodio centar za lečenje ovisnosti u Arizoni, rekao je da se predsednik još uvek nije pomirio sa životom i smrću svog brata.

"Uvek se osećalo kao da je to mračna porodična tajna i tema o kojoj nije uvek želeo govoriti. Obično postoji puno stida oko ovisnosti, što je tužno. Mislim da cela Trampova porodica trpi veliku sramotu i nerešenu traumu zbog Fredove smrti", kaže O'Donnell.

Freddy, kako su ga svi zvali, bio je prvorođeni sin te je stoga dobio očevo ime. Njegovi prijatelji prisećaju se da je bio potpuna suprotnost bratu Donaldu - tih, razigran i sklon šalama. Prvi veći udarac doživeo je 1956. godine kada nije upisao poslovnu školu Wharton u sklopu Univerziteta u Pennsylvaniji, nakon čega je otišao na Univerzitet Leigh, ostavivši za sobom svog tada 10-godišnjeg brata Donalda.

Želeo je da leti...

Uskoro je postao jedan od najtraženijih studenata tamo, brojna studentska bratstva vrbovala su ga kako bi im se pridružio.

Donald Tramp sa maloletnicama

printskrin

Donald Tramp sa maloletnicama, Foto: printskrin

"Svake godine je na koledž dolazio s novom Corvetteom. Uživao je u životu. Bio je potpuna suprotnost svom bratu", rekao je njegov 'brat' iz studentskih dana Ira Jay Kirschner.

Fred je nakon diplome upoznao stjuardesu Lindu Lee Clapp koju je i oženio 1962. godine. Živeli su u New Yorku, a Fred je celo vreme bio pod pritiskom da se uključi u porodični posao s nekretninama. Ali, on je želeo da leti.

Prijavio se za pilotsku obuku u TWA-u i ispunio rigorozne uslove kako bi postao pilot u tada vrlo uspešnoj avio firmi.

Užasavajuća PRIRODNA KATASTROFA sa dubine od 10 kilometara!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 08.08.2019. 14:53 Očekuju se prve informacije. Foto: printscreen * Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali * Nema inforamacija o žrtvama * U blizini epicentra udara nalaze se letovališta prepuna srpskih turista, poput Antalije, Bodruma i Marmarisa Snažan zemljoters jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas jugozapadni turski grad Denizli, saopštila je Turska opservatorija za zemljotrese.

Prema nekim tvrdnjama, Fred Jr. je otpušten nakon godine dana probnog roka i to zbog problema s alkoholom.

"Taj ga je porok zaustavio u nameri da postane pilot, a firma si nije mogla dopustiti da alkoholičar upravlja njihovim avionima", rekao je Bob Kavula, potpredsednik udruge bivših pilota TWA-a.

Odbijao lečenje, napustila ga i supruga

Freddyjeva prijateljica Annamaria Forcier mišljenja je da je Freddy napustio TWA zbog enormnog pritiska porodice da se uključi u posao.

"Bilo je mnogo tenzija, ne samo s ocem, već i s Donaldom. Oni jednostavno nisu želeli da bude pilot", objašnjava Forcier.

Tramp danas kaže da je propadanje njegovog brata bilo poučno, posebno njegovo odbijanje da se suoči s njihovim ocem.

Iako je Fred Jr. pokušao pokrenuti vlastiti posao, njegov ulazak u poduzetničke vode je propao pa se 1966. priključio porodičnoj kompaniji gde je postao potpredsednik. No, glavnu reč u tvrtki ipak je imao Donald kojega je Fred Tramp stariji favorizirao. Nekoliko godina kasnije, kako je Fredov problem s alkoholom postajao sve veći, više nije predstavljan kao važan član kompanije i sve je više padao u senu mlađeg brata.

Da stvar bude gora, Fred Jr. odbijao sve predloge koji su uključivali lečenje od ovisnosti, a ubrzo ga je napustila i supruga Linda. Obavljao je neke skromne poslove u poduzeću dok mu se zdravlje pogoršavalo, a u međuvremenu je njegov mlađi brat postao svojevrsna zvezda zabavljajući se u Studiju 54 i puneći stupce tabloida zajedno s prvom suprugom Ivanom.

Fred Jr. je s vremenom postao toliko mršav i bolestan da je hospitaliziran, a Donald Tramp opisao je i jednu od poseta svom bratu u bolnici.

"Pitao sam ga šta ga je to toliko privuklo u alkoholu. Je li to ukus? Nije znao šta bi rekao, on je piće jednostavno voleo", kaže predsednik.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

ivo

09.08.2019 11:23

da nine melanije kako bi ti pio.