Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel
Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp

EPA/Michael Klimentyev

Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: EPA/Michael Klimentyev

- Na osnovu onoga što se dogodilo s ukrajinskim brodovima i mornarima – to je jedini razlog - rekao je Tramp novinarima u petak uoči sastanka s predsednikom Japana Šinzom Abeom na marginama samita G20 u Buenos Ajresu.

Pročitajte još:

 

Ranije danas Bela kuća je saopštila da sastanak američkog i ruskog predsednika nije otkazan zbog istrage specijalnog tužioca Roberta Milera, kako su preneli pojedini američki mediji, već zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

- Lažni lov na ruske veštice, koji se, nadam se, već bliži kraju, ide veoma dobro. Nažalost, Milerova istraga, verovatno zaista podriva naše odnose s Rusijom. Ipak, razlog otkazivanja sastanka je Ukrajina. Nadamo s da će to pitanje uskoro biti rešeno, kako bismo mogli da počnemo konstruktivan razgovor - rekla je Sara Sanders na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Predsednik SAD Donald Tramp je u četvrtak saopštio da otkazuje sastanak s Putinom, koji je bio planiran na marginama samita G20 u Buenos Ajresu.

 

Tramp je to obrazložio situacijom u Kerčkom moreuzu, gde je Rusija zadržala tri ukrajinska vojna broda koja su izvodila opasne manevre, oglušivši se o legalni zahtev ruskih graničara da napuste rusku akvatoriju.

Američki mediji pišu da bi razlog za otkazivanje sastanka mogla da bude "ruska" istraga specijalnog tužioca Milera o navodnim vezama Trampa s Rusijom.