Donald Tramp
EPA/ Al Drago / POOL
Donald Tramp

EPA/ Al Drago / POOL

Donald Tramp, Foto: EPA/ Al Drago / POOL

Ipak, u Evropi su optimistični, navodi list, ukazujući na to da bi nove carine mogle da udare na obične Amerikance.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, nakon kraćeg „prijateljskog“ razgovora s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, američki lider je ponovo zapretio da će uvesti carine na automobile iz EU. Pretnju da će kazniti Evropu ukoliko ne bude zaključen sporazum pod uslovima koje diktira Vašington, kasnije je ponovio i američki ministar finansija Stiven Mnučin.

Ove sedmice Tramp se požalio da se Svetska trgovinska organizacija nepravedno odnosi prema SAD i da je to donelo korist zemljama u razvoju, kao što su Kina i Indija. Američki predsednik je rekao da je potrebna velika reforma te organizacije i ponovo prozvao Evropu koja je, prema njegovim rečima, stvorila trgovinske barijere koje su „gore nego u Kini“.

„Evropska unija je pokušala da dobije na vremenu, a Vašington se usredsredio na Peking, ali sada smo uoči predsedničkih izbora u SAD na redu mi“, smatra ekspert za trgovinu s pariskog Instituta „Žak Delor“ Elvir Fabri.

Ipak, kako navodi list, postoji niz razlika između Evropske unije i Kine, a to je pre svega činjenica da je EU decenijama bila američki saveznik, a Kina konkurent u razvoju.

Evropska unija

Tanjug/AP

Evropska unija, Foto: Tanjug/AP

Za razliku od situacije s Kinom, sukob s Evropom je, kako piše list, zasnovan na „isfabrikovanim razlozima zaštite nacionalne bezbednosti“.

Pritom se trgovinski rat s Kinom gotovo uopšte nije odrazio na američke potrošače, dok će se uvođenje carina na uvoz evropskih automobila i automobilskih delova u razmeri od 25 odsto negativno odraziti i na potrošače i na proizvođače u SAD.
„Osnovno oružje Trampa su porezi na automobile. To će tako ozbiljno uticati na svakog Amerikanca, da ne verujem da je Tramp sposoban da plati takvu cenu uoči izbora“, navodi Fabri u razgovoru za „Forejn polisi“.

Bez obzira na pretnje američkog lidera, Evropa gleda u budućnost s izvesnim optimizmom, birajući „pomirljivi ton“. Predsednik Francuske Emanuel Makron složio se da ukine digitalni porez za američke kompanije dok obe strane ne budu pronašle rešenje.

Evropa bi mogla dobro da dođe Sjedinjenim Američkim Državama za podsticanje Kine na ozbiljnije ustupke u trgovinskom ratu, što bi otvorilo mogućnosti za proširenje transatlantske saradnje, navodi Fabri. Ipak, u slučaju da Tramp ne bude zadovoljan podrškom EU, Brisel čeka „nemirna godina“, zaključuje ekspert.