Donald Tramp
AP/John Minchillo
Donald Tramp

AP/John Minchillo

Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da postoji mogućnost slanja vojske u Venecuelu i da je odbio zahtev venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura za sastanak.

Pročitajte još:

 - To je svakako opcija - rekao je Tramp u intervjuu televiziji Si-Bi-Es, govoreći o slanju vojske u Venecuelu.

Prema Trampovim rečima, Maduro je tražio sastanak s njim, ali ga je on odbio jer su "daleko odmakli u tom procesu".

U istom intervjuu, predsednik SAD je rekao i da je važno zadržati američku vojnu bazu u Iraku kako bi Vašington mogao da izbliza motri na Iran.

- Jedan od razloga što želim da tu bazu zadržim, jeste to što želim da motrim na Iran, jer je Iran istinski problem - rekao je Tramp.

Na pitanje da li to znači da želi da bude u mogućnosti da napadne Iran, Tramp je odgovorio:

Preporučujemo još:

 

- Ne, samo želim da imam mogućnost da motrim na Iran".

Prema njegovim rečima, SAD su potrošile čitavo bogatstvo na bazu u Iraku koja je "na savršenoj lokaciji sa koje se može motriti na različite delove uzburkanog Bliskog istoka".

U intervjuu za Si-Bi-Es, Tramp je, takođe, branio svoju odluku o povlačenju trupa iz Sirije, ali je odbio da kaže kada bi povlačenje trebalo da dogodi.

Kako je naveo, neke od snaga koje se povlače iz Sirije biće prebačene u bazu u Iraku i "na kraju će neke biti vraćene kući".

Prema Trampovim rečima, američke trupe će se u Siriju vratiti ako treba.

- Imamo veoma brze avione, odlične teretne avione. Možemo se vratiti veoma brzo - istakao je.

Rekao je i da planira da zadrži mali kontingent trupa u Avganistanu "u obaveštajne svrhe" kako bi, u slučaju potrebe, nešto tamo preduzeo.

- Tamo smo već 19 godina. Želim da se borim, da pobedim i da naše sjajne trupe vratimo kući... Vreme je. Videćemo i šta se događa s talibanima. Oni žele mir, umorni su, svi su umorni. Ne volim beskonačne ratove - zaključio je Tramp.