Obama
Tanjug
Obama, Foto: Tanjug

Nešto manje od dve nedelje pre održavanja presedničkih izbora, Obama je skup iskoristio da ubedi glasače da Bajden i njegova kandidatkinja Kamala Haris mogu da oporave podeljenu zemlju.

Anketa:

Da li nosite masku?

 

On je istakao da demokratija i građanstvo predstavljaju "ljudske vrednosti" koje SAD moraju ponovo da prihvate, prenosi AP.

"Tražim od vas da se setite šta ova zemlja može da bude. Tražim od vas da verujete u sposobnosti Džoa i Kamaline sposobnosti, da izvedu ovu zemlju iz ovih mračnih vremena i da nam pomognu da je ponovo izgradimo", rekao je Obama.

Bivši američki predsednik je rekao da je Tramp "nesposoban da posao shvati ozbiljno" i da brine samo za sebe.

Obama je istakao da Tramp želi da preuzme sve zasluge za stanje u ekonomiji koje je zatekao po dolasku na vlast, kao i da ne želi da snosi odgovornost za pandemiju koju je ignorisao.

On se takođe osvrnuo na "sramne" pokušaje američkog predsednika da ukine Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, poznat i kao Obamaker, i rekao da veliki plan o njegovoj zameni, koji Tramp najavljuje, zapravo ne postoji.

"Nema plana. Nikada ga nije ni bilo", istakao je Obama.

Bivši američki predsednik je primetio da Tramp ima sklonost da vređa "svakoga ko ga ne podržava", i založio se za Bajednovu "empatiju i pristojnost". On je rekao da ova razlika između dva predsednička kandidata nije samo pitanje stila i da za sobom povlači određene posledice. Trampov stav "podstiče druge ljudi da budu okrutni, podeljeni i rasistički nastrojeni", istakao je Obama.

Obamina poseta Filadelfiji potcrtava značaj Pensilvanije, koja je imala važnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima pre četiri godine.

Bajden je Filadelfiju posetio najviše puta tokom predizborne kampanje, a Tramp je takođe posvetio puno pažnje ovoj državi, svestan da će se njegove šanse za pobedu znatno smanjiti bez podrške glasača u njoj.

Bivši američki predsednik je najviše pažnje posvetio razočaranim glasačima, uključujući Afroamerikance i liberale, koji su skeptični prema Bajdenu.

On je upozorio da je stav nekih liberala ono što je pomoglo Trampu da odnese pobedu na izborima 2016. godine.

Pročitaje još: