Donald Tramp
AP/John Minchillo
Donald Tramp

AP/John Minchillo

Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

O Matisovom odlasku spekulisalo se od srede pošto je Tramp najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije, uprkos protivljenju američkih saveznika i visokih vojnih zvaničnika. On je smatran i jednom od "stabilnih" članova kabineta predsednika.

Pismo ostavke

Američki ministar odbrane Matis naveo je u pisanoj ostavci predsedniku Trampu da se povlači kako bi predsednik mogao da ima šefa Pentagona čiji stavovi "se bolje slažu" sa njegovim.

PROČITAJTE JOŠ:

- Zato što imate pravo da imate ministra odbrane čiji stavovi se bolje slažu sa vašim o ovoj ili onoj temi, smatram da je za mene ispravno da se povučem sa svoje pozicije - naveo je Matis u pismu Trampu koje je objavio Pentagon.

Matis je u ostavci ukazao i na to da je američke saveznike "tretirao sa poštovanjem" i da je koristio sva sredstva američke moći da obezbedi zajedničku odbranu. Takođe, i da se SAD oslanjaju na snage svojih globalnih saveznika, ali da sada imaju napet odnos sa Trampom.

- Dok SAD i dalje ostanu nezaobilazna nacija u slobodnom svetu, ne možemo zaštititi naše interese ili efikasno služiti tu ulogu bez održavanja snažnih saveza i pokazivanja poštovanja prema tim saveznicima - stoji u ostavci Matisa, koji je napisao i da je Trampov prikaz sveta suprotan svemu za šta se zalagao dok je nosio uniformu više od 40 godina.

Džim Matis

AP/Jacquelyn Martin

Džim Matis, Foto: AP/Jacquelyn Martin

U pismu administraciji Matis je naveo da je glavni razlog njegove ostavke političko neslaganje sa Trampom. "Besni pas", kako zovu američkog ministra odbrane, oštro se usprotivio i najavljenom vojnom povlačenju iz Sirije.

Odlazak čoveka duboke države

Džejms Matis je upravo presekao svetsku mrežu za bezbednost, piše CNN u svojoj analizi o ostavci ministra odbrane.

Odluka da napusti funkciju je upozorenje koje će kroz istoriju pratiti impulsivnog predsednika koji odbacuje savete, osujećuje američke prijatelje i ponosno odbacuje "zakone" američkog liderstva, koji su preživeli nakon Drugog svetskog rata. Njegovo priznanje da više ne može da radi za nepredvidivog vrhovnog komandanta koji je odlučio da povuče američke trupe iz Sirije, očigledno bez ikakvog konsultovanja, moglo bi dovesti do novog perioda globalne neizvesnosti.

Šokirana lica na Kapitol hilu i potreseni glasovi penzionisanih vojnika na vestima, odražavali su ugled šefa Pentagona kao odlikovanog ratnika, penzionisanog generala sa četiri zvezdice i najviše časnog člana kabineta.

Već dve godine političari, stručnjaci za spoljnu politiku i diplomate tiho bi pričali o njihovom uverenju: da dok god je Matis bio u kabinetu za hitne situacije, zajedno sa impulsivnim Trampom, sve bi bilo u redu. Sada, piše CNN, on ide i svet je bolje da se pripremi za nekog drugog američkog predsednika.

Sirija udari Barzah

Tanjug/AP

Sirija udari Barzah, Foto: Tanjug/AP

Marko Rubio, republikanski senator, upozorio je javnost u kom pravcu se kreće SAD.

- Jasno je da idemo ka nizu ozbiljnih političkih grešaka koji će ugroziti našu naciju, oštetiti naše saveze i osnažiti naše protvnike.

Pojavile su se i pitanja zbog čega se Trampu toliko žuri da napusti Siriju, nakon nekoliko informacija koje su se pojavile u poslednjih 72 sata a koje su povezane sa Rusijom. Među njima je vest o mogućnosti postavljanja ruske baze u Venecueli, ukidanju sankcija protiv kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, ostavke Matisa, povlačenja trupa iz Sirije a moguće i iz Avganistana.

Ko je "Besni pas"?

Matis je prošao mnoge vojne rangove i stigao do samog vrha. Dobio je brojne zanimljive nadimke - naročito "Besni pas" i "Monah ratnik" - i dao niz nezaboravnih izjava koje će članovi vojne službe verovatno citirati dugo vremena.

Matis je postao rezerva u marincima u Sjedinjenim Državama, kada je imao 18 godina 1969. godine. Postavljen je za drugog poručnika nakon što je diplomirao istoriju 1971. godine na Centralnom univerzitetu u Vašingtonu.

Obama

Bela kuća/Pit Suza

Foto: Bela kuća/Pit Suza

Dok je bio u Avganistanu, nakon terorističkog napada 11. septembra, imao je neke upečatljive i kontroverzne izjave.

- Odeš u Avganistan, imaš momke koji šamaraju žene oko pet godina zato što nisu nosile veo. Znaš, takvi momci uopšte nemaju nikakvu muškost. Tako da je jako zabavno pucati u njih, zapravo je zabavno boriti se s njima, znate, to je pakleno zabavno pucati u neke ljude - rekao je on.

Matis je bio ključni igrač u prvoj i drugoj bici za Faludžu, koje su bile neke od najkrvavijih u ratu u Iraku 2004. godine.

Nakon invazije na Irak, Matis je poslao tenkove i artiljeriju prve marinske divizije u SAD. On je zatim rekao iračkim vojnim liderima na sastanku: "Došao sam u miru, nisam doneo artiljeriju, ali molim te sa suzama u očima: ako se budete zaje**vali sa mnom, sve ću vas pobiti".

Tramp nije nagovestio ko bi mogao da zameni Matisa, ali je rekao da će veoma brzo saopštiti ime novog ministra odbrane.

Matis se tako pridružuje dugom popisu imena visokih službenika Trampove administracije koji su podneli ostavku ili su razrešeni, neki i bezočno, poput državnog sekretara Reksa Tilersona kojeg je Tramp u martu otpustio putem Tvitera.

Komentari (1)

Deda Đoka

22.12.2018 10:28

Besni pas u kućicu na izlečenje.