Donald Tramp
EPA/Shawn Thew
Donald Tramp

EPA/Shawn Thew

Donald Tramp, Foto: EPA/Shawn Thew

"Predsednik Tramp je kazao da su SAD u potpunosti uz Veliku Britaniju i složio se da ruska vlada mora da pruži nedvosmislene odgovore o tome kako je došlo do korišćenja nervnog agensa", saopštio je portparol Mejove, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je prethodno da Rusija mora da pruži "brze odgovore na legitimna pitanja koja je postavila britanska vlada" u vezi sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke.

Kancelarija nemačke kancelarke saopštila je da je Merkelova danas razgovarala telefonom s britanskom premijerkom Terezom Mej i "najoštrije" osudila napad nervnim agensom, prenosi AP.

Kancelarka je u razgovoru istakla da je procenu Britanije o verovatnoj odgovornosti Rusije za taj napad "shvatila izuzetno ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Uz to, Merkelova je pozvala Rusiju da "obuhvatno i odmah" prijavi svoj program hemijskog naoružanja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, stoji u saopštenju.

Ranije danas, nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je da je Berlin "veoma zabrinut" zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj i da izražava solidarnost sa Britanijom.

On je saopštio da je telefonom razgovarao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom i dodao da Berlin "osuđuje napad zabranjenim hemijskim oružjem najstrožijim terminima", preneo je AP.

Prema njegovim rečima, oni koji su izveli napad moraju biti izvedeni pred lice pravde, a ukoliko se potvrdi da Rusija stoji iza napada, "to će biti zaista ozbiljna stvar".

Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, a prema navodima oni su otrovani vojnom nervnom supstancom.

Britanska policija saopštila je danas da će istraga o napadu hemijskom supstancom na Skripalja trajati više nedelja i da u dosadašnjoj istrazi još nemaju nijednog osumnjičenog.

Komentari (2)

Сараџогла

13.03.2018 20:44

ПРИТИСКАЈУ РУСИЈУ! ... Баћушка заковрне онај вентил за плин и ете им га колапс у Европи и два села више! ... Руле,руленце,пуштај плин поцркаше нам фабрике? - Не чујем? - Давај плин? - А,плин!Имате американски. - Руле,десет пута је скупљи јер се дотерава са бродовима! ... А то што нам претите ПРИТИСКОМ није ништа? - Ма то ови лудаци ... - Лудацима је место у лударама! - Немамо толико лудара. -- Сазидајте и ето вам плин? ПС.Због амера да Европа зеза Русију већ има губитке од 150 милијарде!

Marko

13.03.2018 21:47

Hahahahaha.. kako ste jadni...ostaje vam samo da cvilite i kukate