Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel
Tanjug/AP
Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel

Tanjug/AP

Donald i Melanija Tramp, Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je odluku o povećanju carina na kinesku robu i rekao da je Amerika, kada je reč o odnosima sa Pekingom, tačno tamo gde želi da bude.

SAD su prošle sedmice podigle carinu sa 10 na 25 odsto za kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara. Trampov ekonomski savetnik Leri Kudlou rekao je da će "obe strane patiti" zbog ovog trgovinskog spora.

Tramp je u svojoj novoj poruci na "Tviteru" umanjio značaj posledica povećanja carina po Ameriku i napomenuo da je Kina "prva prekršila dogovor i pokušala da pokrene nove pregovore".

Pročitajte još:

 

- Uzimaćemo od Kine desetine milijardi dolara na ime carina. Kupci nekog proizvoda mogu da ga naprave u SAD (idealno) ili da ga kupe od zemalja koje nisu pod carinama - napisao je američki predsednik.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je dobila naređenje da "počne proces povećavanja carina na, suštinski, sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara".

Kina je saopštila da će uzvratiti, ali nije objavila detalje, niti kada će preduzeti akciju, preneo je Bi-Bi-Si.

Kina nikada neće pokleknuti pred spoljnim pritiscima, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo inostranih poslova, nakon što su SAD ponovile pretnju da će uvesti carine na celokupan uvoz iz te zemlje u eskalirajućem trgovinskom sporu.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang to je izjavio na dnevnom brifingu za novinare u Pekingu, izveštava Rojters.

Geng je odbio da kaže kakve kontramere Kina planira da uvede, kao odgovor na nove, veće američke tarife na 200 milijardi dolara kineske robe koje su stupiule na snagu u petak.