Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

AP/John Minchillo

Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa tiho vodi širi posao oko deljenja američke tehnologije u sferi nuklearne energije sa Saudijskom Arabijom koja želi napraviti najmanje dve nuklearne elektrane.

PROČITAJ JOŠ:

Perijeva odobrenja, poznata kao pod imenom Part 810, omogućavaju kompanijama da vrše preliminarne radove na nuklearnoj energiji uoči bilo kakvog posla, ali ne i da šalju opremu potrebnu za elektranu, govori za Rojters izvor upoznat sa dogovorima pod uslovom da se njegov identitet ne objavljuje.

Prve navode o odobrenjima objavio je Dejli Bist.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Administracija Ministarstva energetike za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) navodi u dokumentu kako su kompanije od Trampove administracije tražile da odobrenja ostanu tajna.

- U ovom slučaju, svaka od firmi koja je dobila posebno odobrenje (za Saudijsku Arabiju) dala nam je pismeni zahtev da odobrenje ne bude javno objavljeno - navodi se u dokumentu.

U prošlosti je Ministarstvo energetike javnosti objavljivalo odobrenja iz sfere Part 810 i ona su se mogla videti u ministarstvu.

PREPORUČUJEMO:

Zvaničnik Ministarstva navodi kako zahtevi sadrže informacije, i da su odobrenja prošla kroz brojne agencije kako bi dobila odobrenje.

Mnogi američki zakonodavci su zabrinuti jer smatraju kako bi deljenje nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom moglo dovesti do utrke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom istoku.

 Mohamad Bin Salman

Profimedia

Mohamad Bin Salman, Foto: Profimedia

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman je prošle godine rekao za američku TV stanicu CBS kako će njegovo kraljevstvo razviti nuklearno oružje ako njegov rival Iran učini isto.

- Postoji velika razlika između iranskog nuklearnog dogovora i pokušaja Trampove administracije da Saudijcima proda nuklearnu tehnologiju - navodi za Al Džaziru specijalista za nuklearnu bezbednost Vil Sitren.

"Nuklearna tehnologija koju želimo da prodamo Saudijskoj Arabiji je civilna, ona je za njihov civilni program energetike i to je velika razlika u odnosu na ono za šta sumnjičimo Iran. Ironično, oprema koju koriste pri razvoju svog programa nuklearne energije potiče iz SAD-a. Prodali smo je iranskom šahu 1970-ih, a režim je sada u potpunosti drugačiji, kao i cela priča. Međutim, Sveobuhvatni plan delovanja (JCPOA) efikasno blokira put razvoja nuklearnog oružja i Iran to svesno radi.“

- Stoga postoji briga da bi i Saudijska Arabija mogla krenuti istim putem – oni bi mogli da iskoriste ovu tehnologiju koju bi dobili za program civilne nuklearne energije za razvoj programa nuklearnog oružja - dodao je on.

Zabrinutost u Kongresu SAD-a oko podele nuklearne tehnologije i znanja sa Saudijskom Arabijom porasla je nakon ubistva Džamala Kašogija, novinara koji je živeo u SAD-u, u saudijskom konzulatu u Istanbulu.